24 березня: день талановитого художника, якого шанують не лише в Рівному

1429 0

Ми у соцмережах:

фото: rvnews.rv.ua

Цього дня народився відомий художник Георгій Косміаді.

Пам’ятник йому встановили у Рівному торік на вулиці 16 Липня. Творчість Косміаді відома в Україні.
За інформацією музею історії Острозької академії, виставки його робіт неодноразово експонувалися в різних художніх музеях та галереях. Його картини віддзеркалюють не лише його власний світогляд, але й епоху, в яку він творив.

Фото: Олександр Булига


Портал rvnews.rv.ua нагадує, що Георгія Косміаді доля закинула на Волинь в роки першої світової війни. Кращі роки його життя, де було багато друзів-однодумців, талановитих учнів, творчих пошуків і знахідок, де тішила душу й милувала око художника краса полів та лугів понад Горинню, де жила любов і молодість його вразливої душі – це життя у Рівному.

Художник Косміаді з учнями. Рівне. Фото 30-х рр. ХХ ст. з фонду краєзнавчого музею, фото rvnews.rv.ua

Сім’я Косміаді оселилася на затишній вулиці в центрі міста. У гостинному домі, який вони винаймали, вирувало творче життя, де збиралася за чаюванням учнівська молодь, де звучала улюблена музика Сергія Рахманінова, де молоді таланти влаштовували свої перші виставки і вчилися бачити і відчувати різнобарвний світ так, як відчував і переносив його на полотно Георгій Петрович. Його любили і поважали, а він любив їх і віддавав весь свій хист учням.

Перша війна закинула художника на Волинь, а друга змусила залишити любий край. Більшовики, що прийшли сюди «визволителями», таких людей, як Георгій Косміаді зараховували до числа ворожих елементів, і перспектива подальшої долі сім’ї була досить сумною.

Тож 1940 року вони, дуже ризикуючи, пішли шляхами багатьох інших вигнанців з України, перейшли Буг і вирушили на захід. Новою країною, де оселились Косміаді, стала Німеччина.

Надія Косміаді, фото rvnews.rv.ua


Зараз у Рівному проживає його донька Надія.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також