25 травня «бляху» конфіскують

2203 0

Ми у соцмережах:

25 травня «бляху» конфіскують

За тиждень в Україні завершиться період без штрафів для власників автомобілів на єврономерах. Водіїв, яких поліція з 25 травня затримуватиме на «блясі», ввезеній в Україну більше місяця тому, не лише штрафуватимуть, а й можуть позбавити самого авто та навіть права керування на рік. Якщо, звісно, не втрутиться парламент.

Нагадаємо, що з 22 листопада по 22 лютого діяв пільговий період розмитнення «євроблях», тобто автомобілів на іноземній реєстрації, які були давно ввезені в Україну. Власники могли розмитнити такі авто з 50-відсотковою знижкою на сплату акцизу. На сьогодні знижки немає, проте до 24 травня ще є дозволений законодавством термін розмитнити «євробляху», сплативши 8,5 тисячі гривень штрафу і не втративши саме авто.

Якщо до 22 лютого на Рівненщині розмитнили 6,3 тис. «євроблях», то за останні два з половиною місяці — лише 33. На Рівненській митниці зазначають, що «євроблях» залишилося в області не так вже й багато. Частину з них власники просто здадуть на шрот, а ось інші сподіваються, що Верховна Рада на тижні ще змінить законодавство і продовжить не просто термін без штрафів, а поверне пільгове розмитнення. Бо ж лише Рівненська митниця за три місяці у листопаді-лютому спрямувала до бюджету за розмитнення «блях» 400,9 млн грн.

Поки у парламенті думають над законопроектом щодо пролонгації для «євроблях», патрульні уже ведуть переговори з Державною фіскальною службою. До кінця наступного тижня має бути розроблено автоматизовану систему обміну даними між митницею та поліцією, адже патрульні, зупиняючи «бляху», повинні будуть знати, чи вона перебуває в Україні законно чи ні. Якщо система митниці показуватиме, що митні правила порушено, патрульні складатимуть протокол на водія і передаватимуть інформацію митниці, щоб та склала протокол на того, хто ввозив затримане авто через митницю.

На Рівненській митниці зазначають, якщо авто перебуватиме в Україні більше 30 днів з порушенням митних правил, то його за рішенням суду одразу конфісковуватимуть, а на порушника митних правил накладатимуть штраф — 170 тис. грн. Відповідно до законодавства, автомобіль, ввезений з-за кордону, має бути розмитнений протягом 10 днів. Якщо власник не встигне з розмитненням на 1 день, повинен буде сплатити 170 грн штрафу, на 2-10 днів — 3400 грн, на 11-30 діб — 8,5 тис. грн.

Щодо патрульних, то вони складатимуть на водія «євробляхи» протокол на 8,5 тис. грн. А якщо його затримають повторно на такому авто, то буде звернення до суду, де вирішуватимуть розмір штрафу, питання про конфіскацію автомобіля та навіть позбавлення права керування транспортним засобом на рік.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також