А на морг — інші плани…

3896 0

Ми у соцмережах:

А на морг — інші плани…

Забрати морг з центру Рівного місцеві мешканці вимагають давно. Бо сусідство з мертвими хоч і не гамірне, але й не надто приємне. Звучало вже немало ідей, куди його можна переселити з вулиці Драгоманова, але втілювати у життя жодну так і не розпочали. А днями МОЗ навіть не дозволило реорганізувати обласне бюро судмедекспертизи, якому і належить збудований ще німцями рівненський морг.

Рівненська облрада на минулій сесії 7 вересня мала проголосувати за проект рішення, який би реорганізував обласне бюро судмедекспертизи з комунального закладу у комунальне підприємство. Таку процедуру, відповідно до медичної реформи, проходять усі медзаклади, проте перед сесією депутати отримали лист від Міністерства охорони здоров’я з проханням обласне бюро судмедекспертизи поки не чіпати. Мовляв, на нього є інші плани.

Які саме — не знають ні в самому бюро, ні в обласному управлінні охорони здоров’я. Директор бюро Микола Сергеєв розповідає, що на листи з проханням пояснити, що буде із закладом, МОЗ ще не відповіло. А начальник обласного управління охорони здоров’я Юрій Осіпчук лише здогадується, що міністерство не хоче переводити у комунальні підприємства такі заклади, як бюро судмедекспертизи та центри екстреної меддопомоги, оскільки вони апріорі не можуть бути підприємствами, навіть некомерційними. Мовляв, держава їх фінансуватиме самостійно.

Хоч з реорганізацією бюро ситуація незрозуміла, у місті знову заговорили про переселення обласного бюро судмедекспертизи. Тим паче, що шансів це зробити побільшало. Адже цього року було ліквідовано Центр СНІДу, який працював на вулиці Жоліо-Кюрі (заклад об’єднали з двома іншими в Центр громадського здоров’я). У приміщення центру вже віддавна планували перемістити бюро судмедекспертизи, а оскільки Центр СНІДу незабаром звідти виїде — зробити це стане цілком реально. Єдина проблема — морг, який потребує спеціально обладнаного приміщення.

В обласному управлінні охорони здоров’я зазначають, що на вулиці Жоліо-Кюрі є достатня лабораторна база та простір для судмедекспертів, а от морг доведеться будувати новий. На це потрібні і гроші, і час, протягом якого мертвих на розтин і надалі возитимуть у центр Рівного.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також