Біля урочища «Сосонки» поліція хоче збудувати котеджі

2064 0

Ми у соцмережах:

Біля урочища «Сосонки» поліція хоче збудувати котеджі

Біля урочища, де нацисти розстріляли 17,5 тисячі рівненських євреїв, є земельна ділянка площею майже 10 га, яка перебуває в постійному користуванні головного управління Нацполіції в Рівненській області. Саме тут і хочуть розпочати будівництво. Єврейська громада вимагає обгородити меморіальний комплекс, а вже тоді будувати щось навколо.

Олександр Міщанчук, провідний інспектор відділу капітального будівництва ГУНП:

— Працівники поліції мають труднощі з отриманням житла. Щомісяця від рівненського управління їздять поліцейські на ротацію на Схід. Держава житлом їх не забезпечує. В той же час в управління є 9,47 гектара на вулиці Київській біля меморіалу. Ми знаємо про статус урочища «Сосонки». На цю пам’ятку виготовлено паспорт, який визначає межі захоронення. Ми роками розглядали різні варіанти щодо цієї ділянки. Спершу думали розбити її на дрібніші та просто роздати. Проте зупинилися на будівництві житла. Хочемо укласти договір з інвестором, який би вклав кошти в забудову, а натомість виділив певну кількість котеджів для правоохоронців. Поки що шукаємо такого інвестора.

Відповідно до проекту, розробленого архітектором Олегом Бачуновим, на ділянці біля меморіалу передбачається збудувати близько сотні двоповерхових котеджів мансардного типу, а також дитячі майданчики, дитсадок на дві групи і фізкультурно-рекреаційний комплекс.

Олег Бачунов, архітектор:

— Ми забудуємо тільки найменш засаджену деревами частину земельної ділянки. Згідно з проектом, площа забудови становитиме лише 10% від загальної. Під озеленення передбачено 59% загальної площі. Комунікації, а саме підведення води і газу, прокладемо вздовж вулиці Київської. Труднощі у нас виникли тільки з каналізуванням. Можливо, побудуємо локальні очисні споруди (септики. — Ред.) Забудова території піде тільки на користь меморіальному комплексу та рекреаційній зоні навколо, оскільки ми їх облагородимо. Бо зараз це закинута територія.

Хоч забудовник запевняє, що «на кістках» зводити будинків ніхто не буде, а тільки навколо захоронень, та голова єврейської громади Рівного Геннадій Фраєрман у цьому не впевнений:

— Що тільки там раніше не планували будувати: і конюшні, і кемпінг, і котеджне містечко. У 2010 році представники МВС передали мені на погодження проект забудови ділянки біля меморіалу. Хотіли звести там котеджі. Я виступив проти цього. По-перше, паспорт об’єкта був змінений без мого відома. По-друге, навколо меморіалу, площа якого становить 20 тис. кв. м, має ще бути санітарна зона. І тільки якщо забудовник обгородить урочище по межах санітарної зони, єврейська громада дасть згоду на будівництво.

На засіданні архітектурно-містобудівної ради Рівного проект забудови навколо урочища «Сосонки» відправили на доопрацювання.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також