Бо не домовились: чому державному підприємству не дали погодження на видобуток бурштину

2727 0

Ми у соцмережах:

Керівник ДП «Бурштин України» Дмитро Тяглій хизується партнерством із компанією «World Аmber Ukraine», яка позиціонує себе як перший екобренд бурштину в Україні й претендує на ділянку у Володимирецькому районі

«Бурштин України» просив погодження в облради на отримання ліцензії на видобуток бурштину на ділянці Цепцевицького лісництва у Володимирецькому районі. Йдеться про землі лісового фонду, порушені бурштинокопачами і які потрапили до урядової програми рекультивації.

Нагадаємо, Кабмін дозволив проводити рекультивацію, а заодно довидобуток бурштину на порушених землях двом державним підприємствам — «Бурштину України» та «Укрбурштину». Проте вони лише отримують дозволи — працюватимуть на землях приватні компанії, з якими державні підпишуть угоди.

«Укрбурштин» поки в’яло працює у напрямі рекультивації. Натомість «Бурштин України» підписав договори з уже кількома фірмами, зокрема американською компанією, яка має тісний зв’язок з Україною, «Уорлд Ембер Корпорейшн». Остання і мала би працювати у Володимирецькому районі, проте ще у травні почала стикатися з перепонами. Так, техніку для підготовлення ділянки не пропустила поліція. Керівництво «Бурштину України» навіть заявило, що начальник районної поліції перешкоджає законній діяльності підприємства та навіть інсценував напад на його працівників.

Погодження обласної ради «Бурштину України» потрібне, щоб отримати ліцензію Держдгеонадр. Проте за рекомендацією екологічної комісії депутати у клопотанні відмовили. Як пояснюють, «Бурштин України» подав документи безпосередньо перед сесією, не давши можливості депутатам їх вивчити. Окрім того, проти виступила місцева сільрада.

Державному підприємству рекомендували звернутися ще раз, уже краще підготувавшись та знайшовши спільну мову з місцевими. Попри відмову, запевняють депутати, проект рекультивації вони підтримують.

Нагадаємо, що просило на минулій сесії погодження на видобуток бурштину не лише державне підприємство. Товариству «Технобуд», яке видобуває у Клесові граніт і мало свого часу французькі інвестиції, депутати погодження надали, причому проголосували за це одноголосно.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також