Старий будинок на вулиці 16 Липня зникне?

3138 0

Ми у соцмережах:

Старий будинок на вулиці 16 Липня зникне?

Стара двоповерхова будівля на розі вулиць 16 Липня та Драгоманова днями перетворилась на об’єкт для фотографування на її фоні небайдужих до історичної спадщини рівнян. Хоч достеменно ніхто не знає, чим цінна ця будівля.

Щоправда, пікетів під її стінами, очевидно, не буде. Бо навіть Тарас Максименко, начальник міського управління культури, відомий своєю принциповістю у цих питаннях, висловлюється стримано:

Це приміщення є потенційною пам’яткою архітектури. Відомо, що йому понад 200 років. У князів Любомирських була своя охорона, яка в ньому розміщувалась. Там ще міг жити головний розпорядник палацового комплексу. Однак якщо хтось захоче з ним щось зробити, цей статус його не захистить. Зараз потрібно думати, як його реставрувати так, щоб воно приносило користь підприємцям.

Будівля ця поки що належить місту. Але орендар товариство «Русана Плюс» отримало дозвіл від влади на невід’ємні поліпшення під час реконструкції. А це означає, що після ремонту фірма матиме право претендувати на те, щоб отримати будівлю у власність. Окрім цього, зараз вони розробляють документи, щоб взяти в оренду ще й землю під нею.

Олексій Кухарчук, юрист ТзОВ «Русана плюс»:

— Компанія уже має дозвіл на проведення невід’ємних поліпшень. Капітальний ремонт включатиме встановлення вікон, зовнішнє опорядження фасаду, наведення ладу з опаленням та покрівлею, яка там частково пошкоджена. Тобто все буде робитися для того, щоб максимально відновити це приміщення. Зараз вирішується питання з отримання в оренду земельної ділянки. Адже без землі не можна буде провести ремонт. Якихось підстав говорити, що будинок зникне, а на його місці з’явиться щось інше, просто немає.

І справді, поки що товариство «Русана плюс», засновником та директором якого є рівнянка Анна Гуц, права на викуп і знесення будівлі не має. А термін оренди будівлі товариством спливає аж 2022 року.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також