Будівельникам підвищать зарплату. Щоб не втікали

2488 0

Ми у соцмережах:

Будівельникам підвищать зарплату. Щоб не втікали

Ще трохи — і на Рівненщині нікому буде будувати школи і дитсадки. Бо поки у сусідній Польщі за місяць кваліфікований будівельник може отримати 1000 євро, в Україні — вдвічі менше, причому це у приватному секторі. Бюджетні об’єкти ж робітників просять будувати за п’ять тисяч гривень зарплати, тож часто залишаються на них працювати далеко не найкращі спеціалісти.

На наступній сесії обласної ради ситуацію в області хочуть дещо змінити, встановивши розмір кошторисної заробітної плати на цей рік для будівництва за бюджетні кошти на рівні 7800 грн. Нині ж у кошторисах, за словами директора обласного департаменту будівництва Ярослава Мазярчука, прописано 5300 грн. Після ухвалення рішення про підвищення зарплат для будівельників доведеться перерахувати кошториси усіх будівництв. Додаткові гроші шукатимуть в обласному бюджеті, проте в ОДА сподіваються і на підтримку з державного.

Ярослав Мазярчук, директор обласного департаменту будівництва:

— Зарплату піднімають у всіх регіонах. Наприклад, сусідня Волинь уже ухвалила відповідне рішення, збільшивши розмір до 7800. Ця сума також невелика для будівельної сфери, але встановити вищу зарплату у кошторисах не дозволяє Кабмін. Так, доведеться порахувати вартість будівництва. Але якщо цього не зробити, підрядники просто не підуть більше на тендери і нікому буде будувати.

Володимир Муляр, депутат будівельної комісії та підприємець, який працює у будівельній сфері:

— Я однозначно підтримую проект рішення. Нині на будівництві заробляють по 15 тис. грн., дехто — 25?30 тис. грн., а у Польщі — 1000 євро. Зарплати потрібно піднімати, а то скоро всі будуть у Європі. Сумніваюся, що фірми платять будівельникам зарплату, яка зазначена у кошторисах. Думаю, знаходять можливість доплатити робітникам за рахунок матеріалів, але суми все одно неконкурентноспроможні.

Сергій Жовтко, технічний директор компанії «Реноме-Євробуд»:

— 7800 гривень все ж краще, аніж 3400, які були донедавна. Складно працювати на бюджетних об’єктах при такому рівні зарплат і втримати кваліфікованих спеціалістів. Робота з бюджетними коштами передбачає виплату тих зарплат, що передбачені у кошторисах. Є, звісно, певні коефіцієнти, якими можна підняти рівень, але вони несуттєві. У середньому будівельники у Рівному мають 9?9,5 тис. грн. на місяць, але все важче знайти хороших фахівців, бо виїжджають за кордон.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також