Бурштин — проти лісу: приватна фірма судиться з лісниками та чиновниками

1719 0

Ми у соцмережах:

Галина Симха висаджує дерева на землі, де видобули бурштин

«Центр «Сонячне ремесло» — одне з чотирьох приватних підприємств, які мають спецдозвіл на видобуток бурштину на Рівненщині. На відміну від інших, бурштин «Сонячне ремесло» видобувало і раніше, адже спецдозвіл має ще з 2009 року. Проте цього року видобуток на новій ділянці зіткнувся з проблемою — лісом. Оскільки мирно підприємці та чиновники так і не з’ясували, хто має вирубати дерева, спір вирішують тепер у суді.

Видобуває бурштин «Сонячне ремесло» на родовищі «Володимирець Східний» у Володимирецькому районі. Площа, на яку діє спецдозвіл, — 83,9 га. Більшість земель до цього часу підприємство офіційно не «зачіпало», видобуваючи на ділянці близько 20 га. Лише наприкінці 2018 року ТОВ «Сонячне ремесло» уклало з Володимирецькою РДА договір оренди на 60 гектарів землі родовища. За рік бурштинова фірма мала б сплачувати до бюджету за оренду близько 3,2 млн грн. І протягом минулих місяців кошти сплачувала. Проте видобуток на новій ділянці розпочати так і не змогла, оскільки досі не зрубано ліс.

У позові до Господарського суду Рівненської області «Сонячне ремесло» вимагає зобов`язати Володимирецьке лісове господарство «усунути перешкоди у користуванні земельною ділянкою та визначити порядок вирубування лісових насаджень на ній». Заодно підприємство просить суд на момент розгляду справи призупинити нарахування орендної плати. В останньому клопотанні Господарський суд товариству, щоправда, вже відмовив. А наступне судове засідання у справі відбудеться о 14.00 13 серпня.

Ольга Стрижова, адвокатка «Сонячного ремесла»:

— Коли купується спецдозвіл, збирається погодження всіх землевласників, бо у промисловців мають бути гарантії, що їм не перешкоджатимуть у подальшій виробничій діяльності. Але на практиці виходить пройти сім-десять кіл пекла. Спершу потрібно отримати дозвіл уряду на розробку проекту землеустрою, потім розробити цей проект, подати його знову до Кабміну, розрахувавши втрати лісогосподарської галузі. Ми усе зробили, порахували всі втрати від передачі ділянки, долучили всі документи — і отримали дозвіл Кабміну на вилучення земельної ділянки (60 га. — Ред.) і переведення її до земель промисловості.

Проте той, хто передає земельну ділянку промисловому підприємству, має визначити порядок розпорядження деревиною на ній і вказати, за яким порядком повинні вирубуватися ліси. Коли Кабмін виносить рішення про вилучення земельної ділянки і переведення її до земель промисловості, дерев там уже не мало би бути, але вони, фактично, там є.

Рівненська ОДА після розпорядження Кабміну видала своє, в якому зобов’язала Володимирецький лісгосп передати нам земельну ділянку у підготовленому вигляді для цільового використання. Володимирецький лісгосп нам повідомив, що після того, як ми укладемо договір оренди, ліси за чергою будуть прибрані. Проте коли ми уклали договір, лісгосп заявив, що не може нічого зробити, бо тепер ми стали постійним лісокористувачем на цій ділянці, а не він.

ОДА намагалася вирішити цю проблему, збирала наради, писала до Кабміну, Держлісагентства з проханням роз’яснити, як діяти. Лісагентство відповіло, що ми маємо ще раз укласти договір з лісгоспом і заплатити за вирубку лісу. Але ми не згодні з таким трактуванням. Ми вже сплатили лісгоспу за втрати від вирубки дерев на ділянці, яку вилучаємо: за прибуток, який вони гіпотетично втрачають, і за витрати на саму вирубку.

Ми подали до суду, оскільки вважаємо, що ліс належить лісгоспу і він його повинен прибрати. А до ОДА позиваємося, оскільки сплачуємо за оренду великі кошти, а працювати на ділянці не можемо. Підприємство через цю ситуацію, фактично, зупинилося. Хоча раніше такого не було. Виходить, що усі дозволи ми маємо, а видобувати не можемо. Хоча ми єдині останніми роками легально видобували бурштин на Рівненщині.

Галина Симха, власниця ТОВ «Центр «Сонячне Ремесло»:

— Як би ми не старалися, не можемо приступити до повноцінного легального видобутку бурштину на новій ділянці. Але ми сподіваємося, що до осені будуть зміни і процес зрушиться. А поки робимо рекультивацію на старій ділянці.

Віталій Сухович, начальник обласного управління лісового господарства:

— «Сонячному ремеслу» ніхто не забороняє зрубувати дерева, але у нього немає на це дозвільних документів. Виникла паперова колізія, оскільки у документах не вказано, хто тепер є власником того лісу. Фактично, власником мало би бути «Сонячне ремесло», а лісгосп як спеціалізоване підприємство лише вирубав би дерева за договором, але такий механізм ніде не прописаний. На сьогодні ми могли б зрубати частину площі, але товариство хоче очистити від лісу всі 60 га одразу. Вже було кілька нарад, будемо вирішувати, як вийти з цієї ситуації.

Костянтин Мокляк, директор обласного департаменту економічного розвитку:

— Позовна заява «Сонячного ремесла» зрозуміла: товариство має спецдозвіл, оформило документи на землю, платить за оренду, а приступити до виробничої діяльності не може. Якщо суд винесе рішення призупинити дію договору оренди, ми виконаємо це. Вирішити проблему без суду ми намагалися, зокрема, готували звернення до Держлісу та Міністерства АПК, а їхні роз’яснення направили «Сонячному ремеслу». Проте підприємство роз’яснення не влаштувало.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також