Бурштиновий слід у підпалі квартири депутата

3989 0

Ми у соцмережах:

Собака Річард, за словами Миколи Лобчука, фактично врятував йому життя під час пожежі

З минулого четверга депутат Микола Лобчук та його рідний брат Іван — в опіковому відділенні обласної лікарні. Хтось підпалив квартиру, в якій жили брати на вулиці Коновальця. Депутат підозрює, що підпал пов’язаний з бурштином.

Трикімнатна квартира на восьмому поверсі будинку на вулиці Коновальця, 21 належить 33-річному Іванові Лобчуку, проте п.Микола зареєстрований там також, бо квартира належала батькам. Депутат каже, що перебрався до брата, як тільки почали кидати гранати та коктейлі Молотова людям, які протидіяли незаконному видобутку бурштину у Дубровицькому районі.

Підпал стався по першій ночі 21 червня. Невідомі облили горючою сумішшю двері та стіни навколо квартири, де мешкав депутат, а лише потім підпалили. Вогонь біля квартири був настільки сильним, що задимлено було кілька поверхів. Обоє братів отримали опіки, Іван Лобчук — значно сильніші. У нього обпечено плечі, голова та нога. У Миколи Лобчука — праве плече та голова. Чоловіки зазначають, що якби на момент підпалу спали, врятуватися не змогли б. Микола Лобчук пробуде у лікарні ще зо два тижні, його брат — довше.

За розповіддю Миколи Лобчука, врятував їх собака, який загавкав, почувши в коридорі шурхіт. Микола Лобчук зазирнув у вічко і помітив пляшку з сумішшю біля дверей так званого тамбура (дві сусідні квартири зробили собі маленький коридор, поставивши двері, які, втім, не зачиняли). Каже, думав, що хтось лише збирається кинути пляшку, тож відчинив двері, щоб відлякати, проте у той момент раптово усе спалахнуло. За словами депутата, його вибухом відкинуло всередину квартири. На шум прибіг брат — і таки встиг зачинити двері, аби вогонь розповзався з меншою швидкістю квартирою. Поки чоловіки ховалися від диму на балконі, загорілася спальня.

Брати зазначають, що рятувальники приїхали швидко, проте через сильне задимлення лише з другого разу зуміли вивести братів назовні. Сусідів, які на момент пожежі спали, довелося, за їхніми словами, виносити на руках непритомними, бо вони встигли надихатися вуглекислого газу.

Микола Лобчук, депутат обласної ради:

 

— Підпал пов’язую зі своєю депутатською діяльністю. Можна легко перевірити, скільки запитів цього року надіслав, які стосуються незаконного видобутку бурштину, зокрема, ситуації на території Селецької сільради. Тамтешній голова віддав громадській організації землі запасу сільради начебто для рекультивації. ГО залучила якусь черкаську фірму, походження якої ніяк з’ясувати не можна, навезла своїх екскаваторів.

Люди збунтувалися, залучили мене як депутата, мого колегу Віталія Суховича, з яким ми багато зробили для району. Ми почали писати запити ще взимку, аби нам поліція, місцева влада надали інформацію, хто проводить так звану рекультивацію, на яких підставах. І жодної відповіді. Проте кожного разу, як ми проявляли свою активність, надсилаючи запит, щось траплялося. Депутатові Селецької сільради Сергію Демарчуку, який з нами відстоював інтереси селян, двічі кидали гранати, біля обласного управління лісового господарства знайшли гранату у березні. Тоді я і вирішив переїхати до брата. Мені ніхто не погрожував. Проявляли нападники себе лише таким чином.

На жаль, на ситуацію з незаконним видобутком поліція не реагує, як і на численні запити, які, як депутат, писав. Голова Дубровицької РДА їздить повз урочища, де начебто проводять рекультивацію, додому. Він бачить ті екскаватори, але теж нічого не робить.

Можливо, напад на мене може бути пов’язаний із моїм запитом з вимогою звільнити Миколу Карпюка з російського полону та присвоїти йому звання Героя України. Будь з чим іншим пов’язувати напад не можу. Я — людина неконфліктна.

Віталій Сухович підтверджує, що на депутатські запити щодо ситуації з урочищем Селецької сільради ніхто не реагує. Каже, що і сам припускає: знайдена на подвір’ї його управління граната може бути пов’язана зі спробами депутатів розібратися у ситуації.

Випадок на території Селецької сільради – унікальний.Фактично, рекультивацією порушених земель уряд дозволив займатися державним підприємствам, які можуть наймати підрядників. У цьому ж випадку за рекультивацію взялася громадська організація.

Голова Селецької сільради Павло Голяка відмовляється розповідати про механізм, за яким ГО надали землю, по телефону:

— Це землі за межами населених пунктів, і сільська рада ними не розпоряджається. Це державна власність, якою розпоряджається Держгеокадастр. Виступали проти діяльності громадської організації люди, які думали, що їм не стане де мити бурштин. Але як мили, так і миють. А влада не реагує. Чому закони не ухвалюють і не легалізують видобуток?

Громадська організація, яка отримала унікальний дозвіл на рекультивацію, має назву «Збережемо рідний край» і зареєстрована на вулиці Степана Бандери, 41 у Рівному. Хоча це багатоповерховий будинок, номер офісу у держреєстрі не вказано. Співвласниками організації, створеної у 2016 році, є киянка Тетяна Лагойко та рівнянин Іван Приступа. Пані Лагойко також є директоркою будівельної фірми «Альт Девелопмент», що належить київським бізнесменам Олександру Клюзнеру та Костянтину Мараховському.

Тетяна Лагойко свого часу приходила з ідеєю взятися за рекультивацію земель до обласної ради, але депутати клопотання про співпрацю не схвалили.

У коментарі «РВ» пані Лагойко зазначила, що на території Селецької сільради вони працюють на основі інвестиційного договору, залучаючи приватні кошти, але хто саме виконує роботи — відповідати не захотіла:

Ми не видобуваємо бурштин, лише зарівнюємо викопані бурштинокопачами ями та плануємо висадити дерева. Маємо розроблену програму рекультивації земель, за нею і працюємо. Спершу хочемо завершити роботу на одній ділянці, аби можна було показати результат і взятися за рекультивацію інших.

А тим часом поліція, як завжди, розглядає кілька версій підпалу квартири, де мешкав Микола Лобчук. За словами начальника міського відділу поліції Василя Зелінського, слідчі встановлюють причетних до злочину та чекають на результати експертиз, які, зокрема, покажуть, чим саме облили двері квартири.

 

Депутат Микола Лобчук – один з найбільш суперечливих в обласній раді. З одного боку, йому приписували причетність до незаконного видобутку бурштину та досі судять за керування автомобілем у стані сп’яніння, з іншого, нагороджували за допомогу військовим та згадують як людину, яка робить багато не лише для свого округу.


Алла САДОВНИК.

Довідка «РВ»: 37-річний Микола Лобчук є юристом. У декларації за минулий рік вказано, що він працював на сарненському підприємстві «Славєн», а також в адвокатському об’єднанні «Удовиченко і партнери», які, втім, принесли йому трохи більше 20 тис. грн за увесь 2017 рік.

Як депутат п.Лобчук мало проявляє активність у сесійній залі, проте причетність до БПП дозволяє йому залучати немало коштів на свій виборчий округ. У своєму звіті він вказує, що за його сприяння було виділено фінансування на будівництво каналізаційного колектора райлікарні у Дубровиці, спорткомплексу у Дубровиці, на ремонт ліцею та музичної школи у райцентрі, на будівництво шкільної їдальні у селі Велюнь і т.п.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також