Через 19 років Землі загрожує Армагеддон?

2011 0

Ми у соцмережах:

Через 19 років Землі загрожує Армагеддон?

Кримчанин Геннадій Борисов зробив відкриття, яке загрожує нашій планеті неприємними наслідками. Нещодавно працівник Кримської станції російського астрономічного інституту імені Штернберга виявив астероїд, який потенційно може загрожувати нашій планеті. Як розповів "Сьогодні" Борисов, новий космічний об'єкт отримав назву "2013 TV135".

"Відкриття було зроблено в ніч з 12 на 13 жовтня з допомогою телескопа власного виготовлення. Він має велике поле зору, високу світлосилу і призначений для спостереження за швидкими об'єктами і пошуку комет. Я проводив планові спостереження і раптом побачив об'єкт, який швидко рухався", — пояснив учений. Отримана інформація була відправлена в Міжнародний центр малих планет в США, де підтвердили, що кримчанин став першим, хто побачив новий навколоземний і потенційно небезпечний астероїд. "Такі об'єкти взагалі рідкість. У липні я відкрив першу українську комету, але дехто каже, що ця знахідка буде серйознішою. Астероїд відкрито в сузір'ї Жирафа, але звідки він рухається, я поки не можу сказати. Зараз він перебуває від Землі в чотири рази далі, ніж Місяць — приблизно на відстані 1,5 мільйона кілометрів. Діаметр астероїда — 410 метрів, його склад поки невідомий", — розповів астроном.

За підрахунками вчених, влітку 2032 астероїд може зіштовхнутися із Землею. Сила вибуху під час падіння в такому випадку сягатиме 2500 мегатонн у тротиловому еквіваленті. "Якщо такий об'єкт влучить у Землю, то наслідками цього буде глобальна катастрофа континентального масштабу. Головну роль відіграє те, під яким кутом впаде астероїд, з якого боку і в яку поверхню вріжеться. Але в будь-якому разі, це може обернутися катастрофічними наслідками", — пояснив молодший науковий співробітник Кримської астрофізичної обсерваторії Сергій Назаров. Згідно з Туринською шкалою, яку використовують для вираховування небезпеки тіла за його розміром, масою та імовірністю зіткнення, "2013 TV135" вважається на сьогодні найнебезпечнішим з відомих. Останній подібний об'єкт, астероїд "Апофіз", відкрили більше 10 років тому. Але його діаметр був майже на 100 метрів меншим, ніж у нинішньої знахідки, — 330 метрів. У 2029 і 2036 роках "Апофіз" буде підлітати до Землі на небезпечну відстань. Але, за останніми оцінками, імовірність зіткнення з кожним днем наближається до нуля. Взагалі, астроном Сергій Назаров радить не турбуватися — сучасні технології дозволяють уникнути подібних катастроф. Щоправда, поки тільки в теорії, практики ще не було. З чим порівняти небезпеку "2013 TV135"? Найпотужніша в світі воднева Цар-бомба була підірвана наприкінці жовтня 1961 року на спецполігоні Нової Землі. Так-от, її потужність, порівняно з відкриттям Борисова — "дитяча" і становила всього 50 мегатонн. Вчені радять серйозніше поставитися до останні новини про появу над нашими головами астероїда. Запевняють: це далеко не персонаж давніх пророцтв: "Потрібно розуміти, що це наукове відкриття реального об'єкта, який спостерігають у всіх обсерваторіях світу. Це не міфічна планета Нібіру, про існування якої відомо лише з легенд". До речі, підірвати "2013 TV135" не вийде. За словами спеціалістів, спосіб, показаний у голлівудському "Армагеддоні", ні до чого хорошого не приведе — уламки підірваного астероїда в будь-якому разі впадуть на землю.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також