Червонюк і турки

2229 0

Ми у соцмережах:

Червонюк і турки

Цього тижня в інформаційному просторі знову з’явився Олег Червонюк, власник підприємства, яке чомусь називається «Рівненським льонокомбінатом». Чи є там насправді льон — достеменно невідомо, зате відомо, що там мали бути турки. Навіщо? Тут Червонюк плутається у свідченнях. То каже, що турки мали навчати місцевих робітників, то стверджує, що вони збирались лише працювати на фарбувальних верстатах. Але турки до Рівного не доїхали — усіх чотирьох не пропустили прикордонники. З цього приводу Червонюк найняв кілька сотень людей, які активно зображали біля Львівського аеропорту «працівників льонокомбінату», що протестують проти «сваволі прикордонників».

Справжня мета цієї недешевої акції стала зрозумілою дещо пізніше, коли розгніваний Червонюк пообіцяв «написати президенту». Виходить, що якимось іншим способом привернути до себе увагу глави держави у нього не виходить. Взятий Червонюком в оренду магазин на Хрещатику увагу президента якось не привертає… Залишається пікетувати та писати колективні листи.

То що ж насправді сталося у Львівському аеропорту із тими турками? Як розповів спершу сам Олег Червонюк на своїй сторінці в соцмережі, четверо фахівців із Туреччини, офіційно запрошених льонокомбінатом для навчання працівників роботи на новому обладнанні, з квитками, купленими коштом компанії, були затримані у Львівському аеропорту. Їх буцімто утримували 12 годин без перекладача та пояснень, змусивши підписувати сформовані українською мовою документи, яких вони не могли прочитати.

«Усе скидалося на те, що просто чекали хабара, — писав на своїй сторінці Олег Червонюк. — А не отримавши — бюджетним коштом відправили назад до Туреччини — це 35 тисяч гривень. Особливо цинічними є формулювання рішення: «незрозумілість мети візиту», а також той факт, що наших юристів змусили везти з Рівного оригінали документів, пообіцявши після цього впустити наших партнерів. Однак коли юристи прибули до Львова (о 16:00), їх просто проігнорували. Капітан Держприкордонслужби Ольга Кардаш дозволила собі навіть не вийти до представників компанії, а після 17:00 години нам просто відповіли, що «робочий день закінчився».

У Держприкордонслужбі натомість стверджують: турки не змогли пояснити мети візиту та не мали запрошень на роботу. Тому їх запросили на детальнішу співбесіду з Ольгою Кардаш.

Начальник прикордонної служби «Львів — аеропорт» Олег Дундик:

— При прибутті іноземців на територію України інспектор прикордонного контролю, який проводить перевірку документів, здійснює також ряд превентивних заходів для з’ясування мети та законності приїзду на територію України. При виникненні певних запитань інспектор прикордонного контролю може направити даного громадянина для проведення додаткових заходів.

Начальниця 4-го відділення інспекторів прикордонної служби Ольга Кардаш:

— Запитала, чи вони володіють англійською мовою. Вони відповіли, що ні. Тоді я перейшла на турецьку. Пояснила, що їх запросили на співбесіду для уточнення мети перебування в Україні. Скільки днів вони планують перебувати в Україні? Вони розуміли, про що йдеться. Вони відповідали на запитання.

Також прикордонники зазначили, що турків відправили назад не коштом держави, а коштом авіакомпаній, літаками яких вони дісталися України — відповідно до передбаченої в таких випадках процедури.

Пікетуючи аеропорт, Олег Червонюк з прикордонниками розмовляв підвищеним тоном, називав брехунами, грубо лаявся. Згодом він дещо змінив риторику.

Пізніше п. Червонюк уточнив, що турки приїздили не навчати працівників льонокомбінату працювати на новому обладнання, а самі — вчитися і лишитися тут на роботі:

— Про які запрошення може йти мова та про трудові договори, якщо між Туреччиною і Україною немає візового режиму? Щомісяця наша компанія купує якесь нове обладнання. Турки мали працювати на машинах з цифрового друку, фарбування пряжі, інших. Їхній фах ми не перевіряли і запросили до себе в гості, щоб вони могли ознайомитися з обладнанням. Якби вони погодилися працювати на ньому — тоді й оформили б офіційно трудові відносини. Ми вже маємо такий досвід: 6 турків наразі працюють на аналогічній фабриці в Хмельницькому.

Олег Червонюк пообіцяв звертатися до суду, вимагаючи звільнення Ольги Кардаш та грошової компенсації завданих його компанії збитків:

— Ми всі знаємо, наскільки прикордонна служба корумпована. Це не тільки з нашою компанією сталося подібне — ми це вже вияснили. Навіть якщо буде суд, його ефективність малоймовірна. Ми хочемо зустрітися з президентом. Напишемо йому спершу колективного листа, в якому опишемо ситуацію, і вимагатимемо зустрічі.

Галина КОТУЛЬСЬКА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також