Чим корисне зерно, яке «вибухнуло»

1271 0

Ми у соцмережах:

Чим корисне зерно, яке «вибухнуло»

Багато людей сприймають попкорн як один з видів нездорової їжі на кшталт різних снеків. Однак дієтологи заперечують: попкорн може бути навіть корисний для людського організму.

Звичайний попкорн — це цільне зерно, яке просто вибухнуло. У ньому не тільки багато харчових волокон, але коли його готують з дуже низьким вмістом жиру, він також досить низькокалорійний. Він також має великий об’єм, тому може наситити вас і давати відчуття ситості надовго. Проблема в тому, кажуть дієтологи, що люди просто схильні з’їдати його занадто багато.

В одній порції приготованого без спецій і жирів попкорну міститься всього 31 калорія, 0,4 г жиру, 0,07 г цукру, 1 г протеїну. Тому навіть якщо ви з’їсте три чашки цієї хрусткої кукурудзи, це буде менш ніж 100 калорій. Звісно, ці цифри зміняться, якщо додати до попкорну олію, сир, карамель або будь-який інший популярний наповнювач. Наприклад, три чашки попкорну з олією міститимуть 192 калорії (вдвічі більше за звичайний попкорн) і 15 грамів жиру (в п’ять разів більше).

Приготування попкорну в мікрохвильовій печі — менш корисне, ніж на сковороді або в спеціальному пристрої. Крім того, в розфасованих виробником упаковках міститься безліч смакових та інших добавок, тому краще готувати попкорн самому: на кокосовій або оливковій олії, з додаванням пармезану, солі, гострого соусу або ваших улюблених трав і спецій.

Попкорн без добавок сприяє очищенню кишечнику і виведенню канцерогенів, регулюванню рівня цукру в крові, зниженню рівня холестерину, поліпшенню процесів перетравлення їжі. Завдяки вмісту вітамінів групи B допомагає боротися з депресивним станом і стресом, а високий вміст клітковини сприяє швидкому проходженню переробленої їжі через травний тракт. При цьому з усіх видів швидких перекусів попкорн є найбезпечнішим для людини, оскільки швидко втамовує відчуття голоду і легко виводиться з організму.

Але попкорн без добавок рідко можна зустріти в продажу, особливо в розважальних центрах і кінотеатрах. Повітряна кукурудза з додаванням карамелі, сиру, шоколаду може нашкодити здоров’ю людини, оскільки складається з різних штучних наповнювачів. Солодкий попкорн перевантажує підшлункову залозу, карамельна кукурудза стає причиною набору зайвої ваги, солоні ласощі провокують відчуття спраги і порушення водно-сольового балансу, повітряна кукурудза з смаковими добавками (бекон, сир) стає причиною розвитку хвороб шлунка. Найбільш небезпечний для здоров’я попкорн з додаванням олії, оскільки для його виготовлення нерідко використовують олію низької якості або ж використовують замінник — синтетичне масло (діацетил). Щоб знизити ризик проникнення діацетилу в організм, перед вживанням розігрітий в мікрохвильовій печі попкорн рекомендується остудити.

Дітям до досягнення 3-річного віку давати навіть натуральний попкорн, приготований в домашніх умовах, не рекомендується, старшим дітям можна давати продукт в обмежених кількостях, щоб уникнути виникнення метеоризму.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також