Чим шкідливий цукор

407 0

Ми у соцмережах:

фото ілюстративне

Цукор - найпоширеніший продукт щоденного вживання. Нині він присутній фактично у всіх продуктах, які ми можемо споживати. Більшість навіть вважають їжу несмачною через недостатню кількість цукру. Однак попри свій солодкий смак, цукор може ставати загрозою для нашого здоров'я.

"Велика кількість цукру - це завжди стрес для організму, навантаження на печінку, підшлункову, наднирники, ЦНС. Цукор з‘єднується з білковими структурами і утворює шкідливі молекули АGE. Ці з'єднання руйнують колаген, відтак пришвидшується процес старіння шкіри." - пояснює дієтолог Марта Абражевич.

Окрім цукрового діабету цукор несе таку загрозу як:
 
-Надмірне вироблення дофаміну. Це дуже подібне до вживання наркотиків. Різкий стрибок глюкози в мозку викликає потребу у додатковій дозі, причому цей заклик до їжі мозок не відрізняє від реального голоду. Активізуються бета-ендорфінові рецептори та вироблення дофаміну. Постійно провокуючи викид ендорфінів солодощами, ми доводимо організм до того, що він перестає виробляти їх самостійно.

-Негативний вплив на життєво важливі органи.
Вимиваються вітаміни групи В, порушується баланс фосфору та кальцію, виникають проблеми із серцем, нирками, підшлунковою залозою та іншими органами.
 
-Відсутність енергії. Зазвичай вважають, аби отримати новий прилив енергії, варто з'їсти, наприклад, шоколадний батончик.Відразу втамовується почуття голоду і ми відчуваємо себе зарядженими. Однак цей прилив сил короткочасний. До того ж через цукор виникає нестача вітаміну В1, що надалі не дозволяє нормально засвоюватися їжі, а отже організм недоотримує багато корисних речовин.
 
-Зайва вага. Коли ми стимулюємо організм солодким, воно спочатку відкладається в печінці у формі глікогену - це запасне джерело енергії. Синтезувати в глікоген весь обсяг цукру, який вживається за день середньостатистичною людиною неможливо, тому він починає трансформуватися в жири. Найбільш помітний цей процес на животі, стегнах та щоках.

-Псування зубів. Бактерії, що викликають карієс, люблять їсти цукор, що залишається у вас у роті після того, як ви з'їли щось солодке.
 
Аби не допустити у майбутньому появи таких загроз варто якнайшвидше відмовитися або ж строго обмежити вживання цукру. Головне робити це поступово.
 
· Для початку лікарі радять припинити додавати його у чай чи каву. Варто починати із зменшення кількості, яку ви зазвичай кладете у чашку.
 
· Відмовитися від солодких та газованих напоїв, замінивши їх на воду, фреш, чай.
 
· Припинити купувати випічку та солодощі. Натомість вживати більше фруктів.
 
· Вживайте більше вуглеводів. Зазвичай вони містяться у крупах, бобових, овочах, хлібі з висівками та фруктах. Якщо такі продукти будуть присутні у вашому ранковому та обідньому меню, то солодкого вам не захочеться.
 
Відмова від цукру принесе неабияку користь вашому організму. Покращиться самопочуття, нормалізується сон, кишечник буде краще працювати: відмова від цукру зміцнює травну систему, відновлює слизові оболонки, сприяє збільшенню кількості корисних бактерій в кишечнику та припливу бадьорості і сил. І, звичайно, не буде проблем із зайвою вагою, адже маса тіла стабілізується в межах ідеального показника.


Вікторія Якимець, другий курс журналістики Острозької академії


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також