Чому Герману «обрізали» вплив на будови Рівного

3749 1

Ми у соцмережах:

Чому Герману «обрізали» вплив на будови Рівного

Міський голова Рівного Володимир Хомко своїм розпорядженням забрав частину повноважень в одного з чотирьох своїх заступників. І у властивій йому манері — відразу пішов у відпустку. Зрозуміло, що не з власної волі міський голова обмежив повноваження свого протеже Віталія Германа. Тим паче, що йдеться про важливу сферу — державний архітектурно-будівельний контроль у місті. Тепер цей напрям під опікою іншого заступника — Олексія Хмилецького. Що стоїть за цим перерозподілом повноважень — спробуємо розібратись.

Версія перша, і дуже поверхнева — міський голова намагається вберегти свого відданого заступника Віталія Германа від негативу. Адже спроба створити міське управління ДАБК ніяк не належить до його перемог. Навпаки. Віталій Герман зумів створити зразковий ЦНАП, а от з ДАБК вийшов прокол — його начальник не попрацював і півроку і звільнився, а разом з ним — і будівельний інспектор. Пауза з бездіяльністю цього важливого органу явно затягнулась. І це було дивним. Адже міський голова особисто зацікавлений в ефективній роботі міського управління ДАБК і не раз про це відкрито заявляв. Це була можливість повернути йому контроль над забудовниками Рівного, який був втрачений кілька років тому зі створенням обласної ДАБІ, яку очолив Ігор Мічуда. Чому ж Володимир Хомко не зумів скористатись цією можливістю?

Очевидно, з тієї ж причини, яка змусила п.Самчука, призначеного начальником міського управління ДАБК, піти з посади. І причина ця називається так — тиск на чиновників. Хто тисне? Зрозуміло, той, хто сильніший. І методи тут можуть бути різними, адже йдеться про право впливу на будівельну галузь Рівного: саме у місті найдорожча земля, на якій хочуть будуватися найбільші будівельні компанії.

Для ілюстрації ситуації цікавим буде такий приклад. На одній із сесій міської ради Ігор Мічуда, начальник обласної ДАБІ, звинуватив Володимира Хомка в тому, що він не справляється з контролем за новобудовами у Рівному. І заявив, що потрібно повернути ці повноваження обласній ДАБІ. Відповідь п.Хомка була категоричною: «Не дочекаєшся!». Неважко здогадатись, чия підтримка надає керівнику обласної ДАБІ такої впевненості. Цікавість до будівельного ринку Рівненщини, м’яко кажучи, помічена й з боку голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка, який до того ж є одним із лідерів фракції «Солідарність» у міській раді.

І тут стає зрозумілим, що все, що відбувається зараз навколо Віталія Германа, це лише пінка у справжній запеклій боротьбі за вплив на будівельному ринку Рівного. А те, що відбувається, схоже на спланований сценарій. Спочатку депутат Чубай, ображений на Германа за те, що втрутився у його спробу незаконного будівництва на проспекті Миру, зажадав публічного звіту цього заступника міського голови. На одній із сесій Віталій Герман відзвітував, але коли дійшло до затвердження звіту, раптом виявилось, що в залі не вистачає депутатів для прийняття рішення. Відтоді була вже не одна сесія, але до звіту Германа так і не повернулись. І ось нарешті ще один фрагмент сценарію — обмеження повноважень Германа. Тож не здивуємось, якщо на сесії, що відбудеться цього четверга, звіт п.Германа буде схвалено під оплески міських депутатів — особливо з фракцій «Самопомочі», «Свободи» та «Солідарності». І ось чому: саме голів цих найбільших фракцій у міськраді збирав у себе в кабінеті міський голова перед своєю відпусткою — Ігор Ковалець, Юрій Осіпчук та Богдан Гапяк, говорячи про Германа, заявляли, що надто багато у нього повноважень у сфері будівництва. І міський голова змушений був з цим погодитись.

Тож Віталій Герман тепер опікуватиметься управлінням архітектури, яке видає дозволи на будівництва, але позбавлене контролю за ними, а також управлінням інвестицій та ЦНАПом.

Контроль за новобудовами у Рівному тепер компетенція іншого заступника — Олексія Хмилецького, якому досі підпорядковувались комунальники та управління земельних відносин.

Щодо самого управління ДАБК, то на посаду заступника з перспективою обійняти крісло начальника призначили Миколу Дядюся. До цього він очолював комунальне підприємство «Архбуднагляд». За словами одного із співрозмовників, наближеного до міського голови, Дядюсь є креатурою депутатської фракції «Солідарність». Тієї, яку контролює Олексій Муляренко. Хоч вона є кістяком більшості Володимира Хомка у міській раді, але, вочевидь, не все тут так гладко. Через це, кажуть, голова і намагається зараз створити міжфракційну депутатську групу — залученням до неї депутатів, кажуть, займається Роман Яворський.

Богдан СЛОНЕЦЬ.

Коментарі

Богдан Гапяк, фракція «Солідарності»:

— Під час наради з міським головою депутати висловили свою позицію, до якої Володимир Хомко дослухався. Не можна концентрувати в руках одного чиновника стільки влади. Адже при великому бажанні він може приймати рішення самостійно, не виносячи питання на сесію міськради. У його підпорядкуванні залишилися міська архітектура і ЦНАП. Тому йому є чим керувати. Хоч особисто в мене питань, пов’язаних з тим, як розбудовується місто, є більш ніж достатньо.

Ігор Ковалець, фракція «Самопоміч»:

— Архітектура та ДАБК — це структури, де одна контролює іншу. Архітектура видає дозвіл на будівництво, а управління ДАБК перевіряє, як це будівництво відбувається. Не може такого бути, щоб у двох структур був один і той же керівник. Раніше виходило, що він сам контролював свою роботу. Тому рішення по Герману прийняли дуже правильне. Бо до цього уся будівельна галузь Рівного була зосереджена в руках одного заступника міського голови.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

— Утримаюсь від коментарів. Я задоволений роботою Віталія Германа і не дозволю його знищити. Тому що 90% всього, що про нього пишуть, — неправда, і зроблено це навмисне. А будівництво в місті буде контролювати лише міська влада і ніхто інший.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також