Чому рівняни не йдуть по «безкоштовні рецепти»?

1500 0

Ми у соцмережах:

Чому рівняни не йдуть по «безкоштовні рецепти»?

Чиновники стверджують, що гроші на ліки, оплачені державою, залишаються, бо третина рівнян чомусь сама платить за них в аптеках.

З початку дії програми «Доступні ліки» у Рівному «отоварено» близько 100 тисяч рецептів. Але, кажуть міські чиновники, можливості програми більші. Торік за цією програмою надійшло з держбюджету понад 5 мільйонів гривень, і невелика частина з них залишилась невикористаною. Цього року ще більше — понад 9 мільйонів надійшло. І може статися, що знову не всі вони підуть в аптеки на безкоштовні ліки для хворих. Бо, очевидно, з якоїсь причини рівняни йдуть не до лікаря за «безкоштовним» рецептом, а в аптеку і купують ці ліки за власні гроші.

Віктор Іськів, начальник міського управління охорони здоров’я:

— Мені стало відомо, що близько 30% медпрепаратів, які є в програмі «Доступні ліки», люди купують за власні кошти. Грошей на реалізацію програми у нас достатньо. Думаю, що причина — в недопрацюванні лікарів первинної ланки меддопомоги. Адже процедура проста — всього лиш пацієнт мав би підійти до лікаря, а той виписав би йому безкоштовний рецепт. Я провів нараду з головними лікарями, щоб ті посилили роботу із своїми співробітниками. Можливо, наприклад, хворі, коли у них боліло серце, не зверталися до медичних установ, а самі йшли до аптек.

Додамо, що 239 препаратів від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету 2 типу та бронхіальної астми включено до програми «Доступні ліки».

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також