Дамба вже протікає, а проекту три роки чекають

2538 1

Ми у соцмережах:

Дамба вже протікає, а проекту три роки чекають

Те, що колись шлюзи на Басівкутському водосховищі не витримають натиску води, було відомо вже давно. Ще кілька років тому цю споруду визнано аварійною. Пробоїна у шлюзі з’явилася минулого четверга — в результаті рівень води в озері зменшився суттєво, наповнивши натомість Устю. Але до затоплення її берегів не дійшло.

Анатолій Чугуєвець, депутат міської ради:

Шандори на дамбі згнили і їх прорвало. До усунення несправностей було залучено водолазів та працівників міського ШЕУ. Працювати було складно — тиск води заважав. Але місце протікання закрили щитом. Повністю зупинити витікання води не можна через деформацію дна озера.

Володимир Хомко, міський голова:

Потрібно розуміти, що шандори не регулюють рівень води. Лише дерев’яні дошки тримають воду в озері. Якщо води більше, ніж потрібно, то вона переливається. А регулятор, який колись дозволяв піднімати та опускати рівень води в Усті, знаходиться у районі проспекті Миру. Це той шлюз ми хотіли відремонтувати, оголошували тендер, але фірма, яка виграла торги, не впоралася з роботою. Із дамбою так само. Кошти у бюджеті на капітальний ремонт є, але ми не можемо ніяк отримати проект.

Сергій Кушнір, начальник управління УКБ:

Наші вимоги до проектантів прості: розробити так проект, щоб ми могли контролювати рівень води. Спочатку проектом займалася організація від НУВГП. Однак вони не впоралися, договір був розірваний. Пізніше ми оголосили тендер, який виграла ще одна проектна організація. Їм теж було не під силу зробити так, як було прописано в умовах договору. Зараз ми знову повернулися до НУВГП, але ще не знаємо, чи візьмуть вони на себе таку відповідальність. Адже це дуже складний проект.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також