Депутат рахував дерева, начальник ШЕУ — відкидав сніг

1912 0

Ми у соцмережах:

Депутат рахував дерева, начальник ШЕУ — відкидав сніг

Хуртовина минулих вихідних не тільки наробила лиха в області, а й здивувала багатьох поведінкою місцевих посадовців та депутатів. У Рівному за кермом снігоочисної техніки їздив начальник комунального ШЕУ Віктор Климук, якого минулими роками нещадно критикували за неналежно розчищені дороги у місті. А депутат міськради Назарій Поліщук цілу ніч добровільно чергував з комунальниками і організував інтернет-приймальню для скарг містян.

Чи з допомогою панів Климука і Поліщука, чи без їхньої, але комунальники цього разу спрацювали краще, аніж зазвичай. Техніку на вулицях міста уже бачили з години 22-ї суботи (сніг, нагадаємо, почав йти близько 17-ї). У неділю всі центральні вулиці міста були розчищені, а до вівторка доїхати можна було і до найглухіших вулиць Рівного.

Віктор Климук, начальник міськШЕУ:

— На жаль, при такій низькій температурі, як була на початку тижня, не спрацьовують реагенти, які використовуємо для посипання доріг. А сиплемо технічну сіль — це єдине, на що вистачає виділених нам коштів. Бішофіт та магній хлорид можуть діяти і при –25 градусах, але вони коштують у разів десять дорожче.

З технікою, натомість, цього року проблем не було. Вночі з суботи на неділю у Рівному працювало 15 вантажних автомобілів, вісім тракторів, три грейдери, навантажувач та трактор для очищення тротуарів. Торік додатково купили два МАЗи та грейдер, проте техніку потрібно оновлювати і надалі. Маємо шість машин, яким вже понад 30 років. Є проблеми і з механізаторами. У нас середня зарплата для них — 5 тис. грн., а у Польщі платять у чотири рази більше.

Вночі самому довелося сісти за кермо, бо водій, який живе у приміській зоні, захворів і знайти йому заміну не було як. До 9-ї ранку неділі чистив дороги у місті, а потім до 22-ї працював як начальник ШЕУ. Але нам ще дуже далеко до ідеалу. Техніку таку б отримати, як за кордоном, яка працює за новітніми технологіями. І солі хоча б більше. Ми закуповуємо 1100-1200 тонн, а Вінниця — до 12 тис. тонн. На цей рік фінансування має бути ще меншим.

Тендер, як зловтішалися у соціальних мережах, мабуть, і змусив пана Климука активніше проявити себе під час боротьби зі снігом. Цього року на торги заявилися два приватники, окрім звичного «конкурента» ШЕУ – облавтодору.  Якщо ШЕУ (вперше у своїй історії) не отримає фінансування з бюджету (а це понад 62 млн. грн.), комунальному підприємству доведеться шукати заробітки деінде. Що загрожуватиме для нього, фактично, банкрутством. У міській раді, звісно, дбають про своє комунальне підприємство, як можуть: усіх учасників, окрім ШЕУ, до аукціону на Prozorro не допустили. Щоправда, на вимогу Антимонопольного, до якого почали скаржитися учасники, відбувається перекваліфікація закупівлі.

Щодо депутата Назарія Поліщука, то він запевняє, що провів ніч на засніжених вулицях Рівного разом з комунальниками з власної безкорисливої ініціативи. Бо є головою постійної комісії з питань міського господарства.

Назарій Поліщук, депутат міськради:

Вирішив проконтролювати, щоб не було колапсу знову. Окрім того, допомагав з виявленням дерев, які повалила негода. Загалом у місті таких — близько 300. На міську лінію 15-53 з мобільного неможливо додзвонитися, тож я попросив рівнян у Facebook, як досить зручному майданчику для збору інформації, писати коментарі, зазначаючи адреси місць, де впали дерева. Загалом надав комунальникам базу з близько 150 локаціями.

Щодо роботи ШЕУ, то оцінюю її добре, спрацювали краще, як торік. На дорогах техніки вистачало, вулиці були розчищеними. Єдине, як на мене, місто потребує зо п’ять міні-машин для прибирання тротуарів: взимку від снігу, влітку — від сміття. Коштує одна така близько мільйона. Потім їх би могли ОСББ, наприклад, замовляти для себе.

Хотілося б також, щоб власники автомобілів не залишали свої авто у негоду на проїжджих частинах. Вони заважають руху снігоочисної техніки. Головне ж, зрозумів, для ефективної боротьби з наслідками снігопаду потрібно вчасно виїздити, мати вдосталь допоміжних засобів (піску, солі) і техніки.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також