Обласні депутати хочуть видобувати

2566 0

Ми у соцмережах:

Обласні депутати хочуть видобувати

Рівненська облрада створює комунальне підприємство, яке займатиметься видобутком. Назвали підприємство просто – «Бурштин Рівненщини», бо першопочаткова ідея – має отримати ліцензію і видобувати бурштин. Втім, статус підприємства прописують так, що зможе видобувати й інші корисні копалини, торгувати будівельними матеріалами і навіть експортувати видобуте за кордон.

Проект про створення комунального підприємства уже зареєстрований на сайті облради. Проте поки депутати не визначилися, голосуватимуть за нього на найближчій сесії 18 травня чи ні.

Зокрема і через те, що немає кандидатури на посаду директора. Обиратимуть керівника без конкурсу, бо ж оголосити, поки «Бурштин Рівненщини» не зареєстровано як юридичну особу, конкурс не можуть. А подати документи на реєстрацію має директор.

Ідея створити комунальне бурштинове підприємство належить екс-голові облради та депутату Михайлові Кириллову. Озвучив її він під час минулої сесії. Мовляв, потрібно перейняти досвід Волині, де таке підприємство вже створено.

Депутати облради Руслан Потапчук, Володимир Ковальчук та Михайло Кириллов

Частина прибутків комунальних підприємства надходить до обласного бюджету. А якщо зважити, що облрада першочергово дбатиме про інтереси свого підприємства, «Бурштину Рівненщини» дістануться найкращі бурштинові ділянки.

Депутати уже навіть планують відібрати землі у приватних фірм, яким давали погодження на видобуток каміння попередніми роками («Ред.Мет», «Інклюз-8» та «Санкамян»). Спеціально створена група депутатів днями має вивчити, чи вони сплатили інвестиційні зобов’язання перед місцевими радами. Якщо ні, клопотатимуть, щоб спецдозволи у фірм відібрали.

Рівненська ОДА до травневої сесії також має подати пропозиції щодо статутного капіталу та майна «Бурштину України». Михайло Кириллов запевняв колег, що можна обійтися і тисячею гривень з бюджету, а на решту витрат знайти інвестора.

Хоча, варто відзначити, комунальне бурштинове підприємство на Волині бажаного спецдозволу на видобуток бурштину так і не отримало, натомість одержало перевірку СБУ.

У Рівному ж уже давно діють два державні підприємства з видобутку бурштину – «Бурштин України» та «Укрбурштин». Обидва не можуть похвалитися хорошими прибутками і обом за постановою Кабміну виділено землі для рекультивації після незаконного видобутку бурштину.

Йдеться про сотні гектарів, на яких спершу мають довидобувати бурштин, а тоді лише відновлювати флору. Хоча навіть на ділянках, де мали би працювати ці державні підприємства відповідно до отриманих спецдозволів, «миють» старателі.

Михайло Кирилллов, депутат облради:

- Кандидатури на посаду директора ще немає. Очолити це підприємство, як на мене, має людина комунікабельна, з хорошими зв’язками у цій сфері та з розумінням, що повинна робити на посаді.

Я це питання не лобіюю. Просто вважаю, що діяльність такого підприємства принесла б користь і обласному, і місцевим бюджетам. Але можливо, краще це питання відкласти на інші сесії.

Поки що проект сирий і потребує доопрацювання. Потрібно чітко продумати механізм діяльності цього підприємства, аби потім не вийшов пшик.

Віталій Бойко, голова комунальної комісії облради:

- Питання, як на мене, потрібно довивчити, аби чітко було зрозуміло, які функції виконуватиме підприємство, які результати зможе принести. Проект рішення подали саме до цієї сесії за побажанням деяких політиків.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також