Депутати облради п’ють за Порошенка!

2259 0

Ми у соцмережах:

Микола Лобчук, один із затриманих поліцією депутатів облради

Усі добре знають, що п’яний за кермом — злочинець. Навіть якщо він великий начальник чи, наприклад, депутат обласної ради. Бо тепер у нас чесна влада, чесна поліція і чесний та непідкупний суд. Але щось заважає повірити в те, що депутати обласної ради Микола Мельник та Микола Лобчук, яких поліція затримала за кермом у дуже нетверезому стані, понесуть належне за законом покарання. Бо ж вони пили не просто так, а за здоров’я нашого президента Петра Порошенка, до фракції якого в облраді обидва належать. А це вже зовсім інша справа, чи не так, панове судді?

У лютому одразу двох депутатів Рівненської обласної ради поліція звинуватила у керуванні напідпитку. Другого лютого затримали депутата з Березнівського району Миколу Мельника, а 13 лютого — рівнянина Миколу Лобчука. Обоє, між іншим, представники пропрезидентської фракції облради.

Складені на них протоколи уже в судах, проте чи оштрафують депутатів і чи позбавлять права керувати — питання сумнівне. Рівненська поліція вже програла щонайменше одну подібну справу, заведену у 2016 році на ще одного обласного обранця — і теж від БПП.

Миколу Мельника, колишнього голову Березнівської РДА, зупинили на його «Toyota Land Cruiser» у селі Губків, де він відвідував маму. Драгер показав, що у його крові було 0,32 проміле алкоголю (допустима норма — 0,2 проміле).

Микола Лобчук та Микола Мельник

За повідомленням, яке поширювали від поліції, депутат начебто намагався після цього втекти від поліцейських. Хоча, за його версією, він поїхав до лікарні здавати аналізи, і вони, як запевняв, показали, що він був тверезим.

Протокол на депутата, складений за керування у стані сп’яніння, передано до районного суду. Під час засідань, зокрема, з’ясовуватимуть, що достовірніше: результати драгера чи висновок з лікарні, який, як почали подейкувати, спеціально був «замовлений».

На відміну від свого колеги, юрист Микола Лобчук дути у драгер, а потім проходити огляд у наркодиспансері відмовився. 37-річного депутата затримали вночі з п’ятниці на суботу минулого тижня.

За словами начальника управління патрульної поліції Рівного Сергія Мерчука, водія патрульні помітили на вулиці Степана Бандери, коли той на «Honda CR-V» (до речі, не внесеній у декларацію) на перетині з вулицею 16 Липня поїхав на жовтий сигнал світлофора. Патрульні наздоганяли авто і зупинили його на вулиці Драгоманова.

— Громадянин мав явні ознаки алкогольного сп’яніння. У нього були порушення мови, нечітка хода, характерний запах алкоголю з рота, зверхнє ставлення до працівників поліції, він хитався і робив незрозумілі жести. Проте відмовився проходити огляд на місці, виявивши бажання поїхати у наркодиспансер, — зазначив Сергій Мерчук. — Але у медзакладі у присутності двох свідків він також не захотів проходити будь-який огляд і взагалі відмовився ознайомлюватися з матеріалами справи. Патрульні взяли пояснення у свідків та склали адмінматеріали за статтями 130 (керування транспортними засобами у стані сп'яніння) та 122 (проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Матеріали відправлено до суду. Засідання заплановано на 23 лютого.

Сергій Мерчук

Одразу після інциденту в соціальних мережах активно обговорювали поведінку депутата. Микола Лобчук начебто намагався тиснути на патрульних, заявляючи, що він депутат, та пробуючи дотелефонуватися начальникові ГУ Нацполіції на Рівненщині.

Сергій Мерчук підтверджує, що депутат поводився «дещо зверхньо та зухвало». Проте надавати відеозапис затримання відмовився. Мовляв, не хоче «політизувати» цей випадок…

Якщо вину депутатів суд доведе, їх оштрафують на 10200 грн. та позбавлять права керувати на рік. Але варто нагадати, такий же протокол, за керування у стані сп’яніння, у липні 2016 складали на депутата Олександра Данильчука, який нині претендує на посаду голови облради.

Суд пан Данильчук виграв, заявивши, що хоч і був п’яним, коли його авто в’їхало у бетонний блок біля автозаправки на вулиці Чорновола у Рівному, за кермом був не він, а його тверезий товариш.

 Микола Мельник та Олександр Данильчук

Додзвонитися до Миколи Лобчука не вдалося — його телефон кілька днів був відключений. Натомість Микола Мельник охоче розповідає про затримання та стверджує, що його «замовили»:

— Це цілеспрямована акція проти мене, і я підозрюю, хто замовник. Пов’язано з моєю політично-громадсь­кою діяльністю. Навесні у нас мають бути вибори до ОТГ, і я заявив, що балотуватимуся. Комусь це не подобається, але прізвищ не називатиму.

Березнівські поліцейські очікували на мене у Губкові. Коли зупинили, попросили показати документи, а потім — подути у драгер. Я й не заперечував, знав же, що не пив. Коли прилад показав «0,32», поцікавився, що це означає, бо вже близько 30 років за кермом, а жодного разу ще не проходив такий тест. Мені поліцейські сказали, що у мене алкоголь у крові. Я тричі просив їх поїхати до лікарні, щоб здати аналізи. Мені відмовили: мовляв, там те ж саме покаже. Начальник районного відділу, якому телефонував інспектор, наказав складати протокол. Тож я сам поїхав до лікарні. За 40 хвилин уже був там, здав аналізи — алкоголю у крові не було.

Розповідають різне, чому драгер міг таке показати. Кажуть, що навіть можуть його спиртом змазувати зумисне. У мене залишилося дуже багато запитань до роботи поліції: чому прилад розкладали на капоті, а не у салоні, як пише інструкція, чому у протокол вписали двох свідків, яких насправді не було, а ввечері до мене додому в село Зірне приїхали правоохоронці і робили огляд будинку та підсобних приміщень.

Віталій Ясінський, заступник начальника Березнівського відділення поліції:

— Депутат і мені те ж говорив — про замовлення. Ніякого замовлення немає, поліцейські просто виконували свою роботу. У Губкові у них був добовий наряд. Їхати до лікарні з водієм також ніхто не відмовлявся, але поки поліцейські пішли складати адмінматеріали, він сів і поїхав. Додому до водія приходили, щоб подивитися, чи його там немає, адже потрібно було дооформити матеріали. Ніякого огляду будинку не було. Зранку депутат приїхав у відділок і визнав свою провину.

Микола НЕСЕНЮК, Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також