Державний борг: або платимо кредиторам, або дефолт

1473 0

Ми у соцмережах:

Державний борг: або платимо кредиторам, або дефолт

Зниження ділової активності із початком сезону відпусток призвело до того, що багато хто не звернув увагу на важливу інформацію, оприлюднену Міністерством фінансів України. На сайті відомства виклали документ, у таблицях якого розписано, скільки і яким чином Україна буде віддавати державний борг.

Про те, яку суму треба буде віддавати уже у наступному 2019 році, було відомо ще цьогоріч у квітні. Тоді провідний економіст представництва Всесвітнього банку в Україні, Білорусі і Молдові Фарук Кхан назвав цифру у 18 млрд доларів.

“Україні на 2018-2019 роки знадобляться суттєві обсяги фінансування для обслуговування зовнішніх зобов'язань і покриття фіскального дефіциту”, - цитує Кхана агенція Інтерфакс-Україна.

Тобто у найближчі два роки маємо погашати заборгованість, яка утворилася ще до початку Революції гідності у 2013 році. Тодішні керівники урядів – Тимошенко та Азаров - за часи свого правління накопичили, починаючи з 2008 року, борги на суму понад 40 млрд доларів.

Водночас ситуація із виплатою держборгу накладається на цьогорічну взаємодію з Міжнародним валютним фондом – всесвітня фінансова установа тисне на Україну, змушуючи підвищувати тарифи. Зокрема, МВФ хоче, щоб ціна на газ для населення була встановлена на рівні 11000 грн за тисячу кубометрів (на цей момент, з урахуванням транспортування та інших зборів, вартість складає 6 958 грн за тисячу кубометрів).

Український уряд із травня веде перемовини з МВФ щодо ціни на газ для населення, запропоновано декілька варіантів формул розрахунку. Після голосування за антикорупційний суд, утворення якого також є однією з умов МВФ, переговори щодо вартості газу знову виходять на передній план.

Від результату домовленостей залежить подальше майбутнє України і, зокрема, Рівненщини. Адже якщо наша держава не знайде коштів для розрахунку з кредиторами, то доведеться оголосити дефолт. Кожен житель нашої області особисто відчує наслідки дефолту – українська валюта знеціниться, долар стрибне до позначки щонайменше 50 грн за долар, інфляція набиратиме обертів, стрімко подорожчають усі товари, будуть заморожені пенсії та зарплати.

Ці негативні явища будуть наслідком того, що з українськими компаніями одразу перестануть співпрацювати кредитори та інвестори.

Однозначно ускладниться робота ряду компаній, що ведуть свою ділову діяльність на Рівненщині: «Рокитнівський скляний завод», «ОДЕК», «Морган Феніче», «Свиспан», «Конзьюмерс Скло Зоря» та ін. А ці підприємства є значними роботодавцями та платниками податків для районів області.

Натомість, про результати домовленостей наших урядовців із міжнародними партнерами про життєво необхідні для України позики ми дізнаємось вже найближчим часом.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також