Держпродспоживслужба спростувала радіоактивність поліського молока

1267 0

Ми у соцмережах:

Держпродспоживслужба спростувала радіоактивність поліського молока

Рівненське молоко – не радіоактивне, запевнили в Держпродспоживслужбі України. Поки що перевищення радіоактивних речовин не було знайдено в жодному з відібраних зразків.

 Днями молоко з поліських районів Рівненської області стало причиною ледве чи не міжнародного скандалу. Газета The Independent оприлюднила дослідження, результати яких вразили громадськість: на Рівненщині корови дають молоко, в якому перевищено допустимі норми радіоактивних речовин у 5 разів. І цим молоком бабусі торгують на ринку, здають його на молокозаводи.

Проте в українській Держпродспоживслужбі провели власні дослідження. В оприлюдненій прес-службою відомства інформації говориться:

«Поширена в ЗМІ інформація про те, що населення Рівненщини споживає молоко, рівень радіоактивного забруднення якого перевищує допустимі норми, не знайшла свого підтвердження.

Слід зазначити, що спектрометричні дослідження сирого молока проводиться на постійній основі по всій території України, у тому числі молока від приватних господарств і населення.

З метою перевірки оприлюдненої в мас-медіа інформації Держпродспоживслужба провела аналіз даних, отриманих за результатами спектрометричних досліджень молока в Україні за період з 1 січня по 15 червня 2018 року.

За інформацію територіальних органів Держпродспоживслужби, за звітний період в Україні було проведено всього 102 323 спектрометричних досліджень, у тому числі у рамках державного контролю досліджено 101 178 зразків молока сирого та 1 145 молокопереробними підприємствами (виробничий контроль).

При цьому всього досліджено за вмістом стронцію-90 – 19 726 зразків та цезію-137 – 84 469 зразків.

За результати лабораторних досліджень (випробувань) виявлено 13 позитивних випадків перевищення вмісту цезію-137 лише в Житомирській області (смт Народичі). Молоко було знищене.

Наразі в Рівненської області проведено всього 626 спектрометричних лабораторних досліджень зразків молока, перевищень вмісту стронцію-90 та цезію-137 не виявлено.

Крім того, станом на сьогодні Держпродспоживслужба не отримувала офіційних повідомлень щодо підвищеного рівня радіоактивного забруднення молока з України ні зі сторони імпортерів, ні зі сторони компетентних органів країн-призначень.

Разом з тим наголошуємо, що у разі отримання офіційних повідомлень щодо підвищеного рівня радіоактивного забруднення молока Держпродспоживслужба вживатиме заходи відповідно до вимог законодавства».

Нагадаємо, «РВ» писала про це й раніше. Відповідні дослідження торік проводив Рівненський лабораторний центр.

Читайте також: У молоці з Полісся радіація ще «зашкалює»


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також