Дієта для схуднення

2288 0

Ми у соцмережах:

Дієта для схуднення

Дієта для схуднення являє собою комплексну систему, що складається з ряду взаємопов'язаних принципів і етапів, які йдуть в строгому порядку один за одним. Дуже важливо зрозуміти, що не існує «чарівної таблетки», тому для того, щоб схуднути, необхідно систематично дотримуватися режиму харчування. Правда, цей режим може відрізнятися в залежності від ряду факторів, але перш, ніж перейти до деталей, давайте розберемося з тим, що взагалі являє собою дієта для схуднення.

Отже, абсолютно будь-яка дієта, яка має на меті позбутися зайвої ваги, має на увазі планомірне спалювання підшкірного жиру. Всі інші способи, що зменшують власну вагу худне, не дають ніякого результату. Немає сенсу виводити воду з організму, обмежуючи споживання води, або просто прочищати шлунок голодуванням. Причому, хочеться звернути увагу на те, що жир повинен бути не будь-яким, а саме підшкірним! Часто в дієті використовують спортивне харчування, яке допомагає для підтримки фігури.

Мета дієти для схуднення

Вище ми вже визначилися з тим, що саме являє собою дієта для схуднення. Чи не складно зробити висновок про те, що є її метою - знизити власну вагу тіла, за рахунок зниження в ньому частки підшкірного жиру. При цьому знижувати власну вагу можна і безліччю інших способів, але це безглуздо! Більше того, це може бути навіть шкідливо або зовсім небезпечно!

Найпоширеніший спосіб «швидко схуднути» - це виснажити свій організм. Під час такої дієти для схуднення, що худне створює дуже глибокий дефіцит поживних речовин, практично повністю обмежуючи надходження їжі і води, іноді справа взагалі трапляються голодування. Такий різкий дефіцит калорійності вводить обмінні процеси в аварійний режим - метаболізм сповільнюється. Саме тому всі ці способи «швидко схуднути» тривають не довго.

Результатом, як правило, є зниження власної ваги за рахунок спустошення шлунка і зневоднення організму, а також уповільнений обмін речовин. Ура! Все здорово, Ви схудли на 7кг, але підшкірний жир нікуди не подівся, втрачені кілограми повернуться вже через пару днів, а порушений метаболізм стане причиною появи нового шару жиру після того, як Ви припините худнути і повернетеся до звичного режиму харчування.

Іншим популярним способом «сісти» на дієту є такий метод, коли худне використовує частину якихось принципів тієї чи іншої дієти для схуднення, або поєднує якісь принципи, які не можуть працювати разом. Результатом такої методики схуднення стає, або відсутність будь-якого результату і розчарування, або точно такий же «результат», як і у попереднього способу «швидко схуднути».

Ситуація стає ще гіршими, коли такий ось дієтою для схуднення користуються занадто довго. Справа в тому, що такий раціон харчування, коли людина в принципі нічого не їсть, створює гострий дефіцит балансу калорійності. Коли худне дотримується такого меню досить довго, то, незважаючи на уповільнений обмін речовин, організму нікуди діватися, і він починає «їсти» самого себе.

Насамперед «горять» м'язи, оскільки вони споживають дуже багато енергії, а самі є більш доступним джерелом глікогену, ніж жир. Як наслідок, метаболізм сповільнюється ще сильніше, оскільки основні споживачі енергії самі стали її джерелом. Разом з м'язами, правда, «горить» і жир, але не тільки підшкірний!

У тілі людини існує два види жирових тканин: підшкірний жир і вісцеральний. Перший є запасом поживних речовин, розташованим під шкірою і, власне, позбутися саме від нього і ставить собі за мету будь-яка дієта для схуднення. Другий, вісцеральний жир, знаходиться між внутрішніми органами і в його функції входить захищати їх і утримувати в тому місці, де вони повинні знаходитися. Якщо раціон харчування неправильний і худне доводить себе до жорсткого виснаження, вісцерального жиру може стати недостатньо, через що може статися зсув внутрішніх органів.

Виходячи з усього сказаного вище, не складно зробити висновок, що дієта для схуднення повинна відповідати основам правильного харчування і ставити перед собою правильну мету, яка дозволить їй правильно спланувати етапи її досягнення. Основною метою такої дієти є позбавлення від підшкірного жиру, тому вона повинна створювати дефіцитний баланс калорійності.

Підсумки: головна мета дієти - це схуднути за рахунок зниження відсотка жиру в організмі, зберігши при цьому швидкий метаболізм, а також м'язові волокна, що можливо зробити тільки в тому випадку, якщо худне поступово знижує калорійність харчування.

Кому потрібна дієта для схуднення

Важливо відзначити той факт, що худнуть між собою відрізняються по підлозі і по рівню зайвої ваги, що, в свою чергу, створює необхідність в різному раціоні харчування. Справа в тому, що, як уже було зазначено вище, дієта для схуднення є поетапною системою. Отже, раз між худне існують відмінності, то і етапи, з яких вони починатимуть худнути, розрізняються.

Більше того, якщо, після рівняння частки жиру в організмі, етапи дієти у різних худнуть починають збігатися, то різниця в дієтичному харчуванні чоловіків і жінок буде перманентною. Суть полягає в тому, що у чоловіків швидше обмін речовин, оскільки м'язових волокон в тілі більше, а норма жиру менше. На практика це означає, що чоловіки можуть дозволити собі вживати більш калорійний раціон харчування, що не поправляючи.

Дієта для схуднення в тому випадку, коли її застосовують жінки, повинна враховувати ще не мало важливий фактор менструальних циклів. Взагалі, норма жирових відкладень в жіночому тілі більше саме тому, що тіло жінки призначене для народження дитини. Коли ж відбувається овуляція, то тіло готується до запліднення, через що підвищується апетит і сповільнюється метаболізм. Ясна річ, що в ці дні раціон харчування повинен бути скоректований.

Що ж стосується різниці у вазі, то вона визначає необхідність в циклі дієти. За фактом, так чи інакше, але починати Ви будете з першого циклу, просто проходити їх можна буде швидше, оскільки критерієм переходу одного циклу до іншого є його результативність. Відповідно, якщо перший цикл не працює, то Вам за правилами дієти необхідно перейти до наступного циклу.

Етапи дієти для схуднення

Існує кілька циклів, або етапів, які худнуть необхідно пройти, щоб досягти своєї заповітної мети - схуднути. Між етапами не слід ні в якому разі перестрибувати, оскільки кожен з них виконує свою функцію. Якщо ж Ви почнете будувати будинок з даху, то поклавши фундамент, дах доведеться переробляти. Тому, що б не витрачати часу дарма, робіть все поступово!

Дієта для схуднення на увазі чотири етапи, кожен з яких балансує раціон харчування, тим самим створюючи дефіцит балансу калорійності, який, в свою чергу, створює необхідність у компенсації нестачі енергії за рахунок використання підшкірного жиру. Пі цьому, кожен цикл готує організм до наступного етапу, що створює ланцюгову реакцію, коли ефективність дієти зростає з кожним днем.

Балансування раціону дієти для схуднення

Перший цикл полягає в тому, що худне становить свій майбутній раціон харчування і готує себе до нього. Тут дуже важливо врахувати, що меню дієти повинно бути складено на кожен день, оскільки щодня Ви будете їсти одне і теж. Необхідність в такому одноманітності існує тому, що калорійність однотипного раціону харчування легко контролювати.

Даний етап дієти для схуднення не має на увазі обмежень в раціоні харчування, але він вже дозволяє худне скинути пару зайвих кілограмів, оскільки він застосовує ряд принципів, дотримуватися яких буде необхідно і в майбутньому. Причому, мова йде не тільки про майбутні етапах дієти, але і щоденному раціоні харчування по її закінченню.

Принципи першого етапу дієти для схуднення:

1) Раціон харчування повинен складатися тільки з рекомендованих продуктів: курячої грудки, яєць, нежирної риби, знежиреного сиру, кефіру, молока, круп грубого помелу і овочів повних клітковини, але без крохмалю.
2) Продукти слід готувати тільки на пару, або варити. Останній спосіб більш кращий, оскільки невідомо якість продукту, а під час варіння, продукт проходить термічну обробку, тому пар, звичайно, краще зберігає корисні властивості продукту, але, коли Ви його варите, з нього виходять всі токсини і шкідливі речовини.
3) Дієта для схуднення передбачає систематичне харчування. Це означає, що Ви не повинні в один день обідати о дванадцятій годині дня, а на наступний день обідати в три. Часто це стає проблемою, яка вирішується за допомогою планування раціону харчування і пластикових контейнерів. Ви варите з ранку їду на день і розфасовуєте її в контейнери, а потім швиденько їсте в потрібний час.
4) Порції повинні бути не більшими, але їсти треба часто. Крім того, що такий раціон харчування розганяє обмін речовин, він ще допомагає не збиватися з графіка харчування, оскільки пообідати годину виходить не завжди, а перекусити за п'ять хвилин можна встигнути в будь-яких умовах!

Поглиблення дефіциту баланса калорійності

Дієта для схуднення, як уже було відзначено вище, власне, і є системою, яка змушує організм «спалювати» підшкірний жир для того, щоб компенсувати недолік калорій, викликаний обмеженням в харчуванні. Але створювати дефіцит енергії необхідно поступово, ось тут Вам і знадобиться одноманітний раціон харчування.

По суті, даний етап дієти є поступове скорочення калорійності, шляхом скорочення кількості продуктів, які наповнюють Ваш раціон харчування. Але робити це важливо поступово, не слід скорочувати калорійність різко. За раз калорійність харчування не слід урізати більше, ніж на 10%, норма кроку коливається між 5-10%.

Дієта для схуднення передбачає експеримент, тобто, урізавши кількість продуктів в раціоні харчування, Вам слід харчуватися з цього меню протягом тижня, потім встати на ваги і вирішити, чи достатньо Ви урізали денну калорійність, або існує необхідність коригувати раціон харчування. Причому, худнути більше, ніж на 3 кг в тиждень не рекомендується.

Якщо Ви абсолютно не схудли, то Вам слід знизити калорійність денного раціону, якщо ж схуднули занадто сильно, то її необхідно збільшити. Якщо ж Ви цього не зробите, то в першому випадку просто будете тупцювати на місці, а в другому можете загнати себе в «голодну яму», порушити обмін речовин і занапастити всю дієту.

Принципи другого етапу дієти для схуднення:

1) Пити більше води, оскільки через обмеження в продуктах, виникає необхідність у вживанні більшої кількості рідини, яке компенсує недолік ряду необхідних мікроелементів, а також розганяє метаболізм. Більше того, вода допомагає «заглушити» голод, що полегшує строгий раціон харчування.
2) Скорочувати в першу чергу вуглеводи. Поглиблення дефіциту балансу калорійності має відбуватися в першу чергу за рахунок зменшення частки вуглеводів в раціоні харчування, тільки потім білків.

Коректування баланса калорійності

Третій етап дієти для схуднення є зворотним від другого. Тобто, цей етап - це «вихід» з дієти, який також повинен бути поступовим і підконтрольним, щоб результат не пішов нанівець! Принципи цього етапу ідентичні принципам попереднього, за винятком того, що вони є їх дзеркальним відображенням.

Під час етапу коригування балансу калорійності худне повинен приводити свій баланс енергії до нульового показника. Тобто Вам треба так збалансувати надходження і витрати калорій, щоб ви не харчувалися і не худнули. Збільшувати калорійність слід на початку за рахунок білкової їжі, а потім і вуглеводів. Після того, як баланс калорійності Ви вирівняли, Вам слід перейти до заключного етапу дієти.

Щоденний раціон харчування

Даний цикл дієти для схуднення є її заключним циклом, якого слід дотримуватися тепер все життя. Звичайно, тепер Ви можете урізноманітнити свій денний раціон, більше того, можете себе іноді побалувати смакотою, але майте на увазі, що, чим частіше Ви це робите, тим швидше Вам доведеться повернутися до першого етапу і почати все з початку.

Що ж стосується меню дієти, то воно буде відрізнятися в залежності від того, хто буде застосовувати дієту для схуднення, не кажучи вже про те, що кількість конкретних продуктів буде постійно змінюватися навіть для одного і того ж людини на різних етапах дієти. Але можливість самостійно скласти раціон харчування, виходячи з власних уподобань, є скоріше позитивною рисою дієти, ніж її недоліком.

Схема дієти для схуднення

Перед сніданком - стакан мінеральної води кімнатної температури
Сніданок - каша з крупи на молоці і зелений чай
Другий сніданок - варена куряча грудка з кефіром
За годину до обіду - варені курячі яйця
Обід - риба на пару зі свіжими овочами
Через годину після обіду - варені курячі яйця і зелений чай
Полудень - варена куряча грудка і яблука
Вечеря - знежирений сир і кефір

Фітнес дієти.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також