Двох розбійників рівненські судді відпустили на фронт воювати, хоча прокурор був проти

6026 0

Ми у соцмережах:

Двох розбійників рівненські судді відпустили на фронт воювати, хоча прокурор був проти

Рівненський апеляційний суд звільнив з-під варти 31-річного Віталія Гончара, кулеметника з бойовим досвідом, набутим у зоні проведення антитерористичної операції упродовж 2014-2015 років, та 39-річного Сергія Шморуна, старшину роти, мічмана берегової охорони,  та надав їм можливість боронити державу Україну під час війни з Росією.

Рівненські судді переглянули апеляційні скарги прокурора, обвинуваченого Віталія Гончара та його захисника, захисників обвинувачених Сергія Шморуна та Григорія Радутного на вирок Луцького міськрайонного суду від 29 травня 2020 року, згідно з яким їх визнано винними у вчиненні розбою та призначено позбавлення волі: Григорію Радутному — 8 років, Віталію Гончару та Сергію Шморгуну — по 7 років 6 місяців.

Нагадаємо, чоловіки в камуфляжній формі й масках 22 жовтня 2018 року близько 3:30 ночі пробралися до господарства мешканця села Городок Маневицького району та, погрожуючи власникові застосувати вогнепальну зброю, побили його та відібрали близько тисячі гривень й 1 700 доларів США. Чоловіків затримали. На день перегляду вироку місцевого суду в Рівненському апеляційному суді під вартою обвинувачені перебували вже по 3 роки й 7 місяців.

Прокурор просив в апеляційній скарзі вирок суду першої інстанції скасувати та збільшити строк ув’язнення для Григорія Радутного з 8 - на 11 років, а для Віталія Гончара та Сергія Шморгуна — з 7 років 6 місяців - на 10 років.

Проти задоволення апеляційної скарги державного обвинувача виступили обвинувачені і їх захисники, просили застосувати статтю 69 Кримінального кодексу України й задовольнити клопотання про звільнення з-під варти з метою приєднатися до боротьби з російським окупантом.

Віталій Гончар в останньому слові зазначив: «Я поганий злочинець, але дуже добрий солдат і володію всіма видами стрілецької зброї. Дайте мені можливість приєднатися до лав Збройних сил України і боронити її територіальну цілісність».

- Оскільки оскаржуване судове рішення не набрало законної сили, а військові спеціальності, якими володіють Віталій Гончар та Сергій Шморгун, затребувані в зоні проведення воєнних дій, апеляційний суд застосував до обвинувачених норми статті 69 Кримінального кодексу України та призначив основне покарання, нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції частини 3 статті 187 Кримінального кодексу України — 3 роки 7 місяців, - повідомила РВ Олена Кузменко, речниця Рівненського апеляційного суду . 

Суд апеляційної інстанції звільнив Віталія Гончара, який перебуває в Маневицькій виправній колонії, а Сергій Шморгун — у Луцькому слідчому ізоляторі, — з-під варти. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також