Експерт відкинув подвійне заряджання міномету на Рівненському полігоні, де загинули військовики

1410 0

Ми у соцмережах:

Експерт відкинув подвійне заряджання міномету на Рівненському полігоні, де загинули військовики

Полковник у відставці проаналізував обставини вибуху міномета на полігоні

Ще вчора у Міноборони назвали офіційну причину вибуху на Рівненському полігоні. За словами заступника міністра оборони Ігоря Павловського, трагічний випадок стався внаслідок подвійного заряджання міномету під час проведення стрільб.

Утім,  військовий експерт Олег Старіков не погоджувався з цією версією, пише газета "Експрес".

У мене є дані, що для стрільб видали 15 мін, — розповідає Олег Старіков, експерт з питань сектору оборони та безпеки, полковник у відставці. — Після вибуху в наявності залишилось 14. То яке може бути подвійне заряджання? Якісний ствол сам собою не крихкий, а в’язкий. Його роблять з постійним внутрішнім напруженням, тож коли гази розширяються, він приходить у нормальний стан. Якщо міна вибухне у якісному стволі — відбудеться або роздування, і він розірветься, або трояндочка така від розриву утвориться. А тут на фотографіях видно, що ствол просто зрізано біля казенної частини міномета, а верх взагалі розкатало. Це свідчить про неналежну якість металу ствола.

Чому постраждало так багато людей?

- Значить, що і відстань між мінометами була замала, і, можливо, стріляли не з укриття, — пояснює Антон Міхненко, заступник директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння. — В українській армії — радянський підхід: міни вистрілюють одну за одною, доки перша впала, в міномет вже десяту заряджають. В арміях західних країн головне — влучність і мінімальне використання боєприпасів. Тож заряджання у них відбувається під суворим контролем.

Читайте також Міноборони назвало причину вибуху міномета на рівненському полігоні

- Тут усе зійшлося — і порушення правил безпеки, і відсутність контролю, і незрозуміло з чого зроблений міномет, — додає Олег Старіков. — А якщо всю вину перекладуть на бійців, то родини загиблих навіть на соціальну підтримку від держави не зможуть розраховувати. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також