Електронна база пацієнтів — вже в селах

1291 0

Ми у соцмережах:

Електронна база пацієнтів — вже в селах

Раніше лікарі сільських амбулаторій могли тільки мріяти про те, щоб мати можливість переглядати історію пацієнтів в електронному вигляді. Проте Світовий банк, допомагаючи реформувати медицину в Україні, зробив їхню мрію реальністю. Амбулаторіям Рівненської області вручили сертифікати на комп’ютерну техніку, що відкриє доступ до загальної бази з усіма даними пацієнтів, необхідними для надання якісної медичної допомоги.

Комп’ютери та іншу техніку було закуплено в рамках реалізації проекту Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», яку реалізовують на Рівненщині.

— Через відсутність єдиного реєстру пацієнтів часто виникають ситуації, коли лікарі не мають змоги ознайомитися з історією хвороби пацієнта, — пояснив координатор проекту в Рівненській області Сергій Рибачок. — Через це часто втрачається дорогоцінний час, а точність діагнозу зменшується. Особливо це актуально при лікуванні серцево-судинних захворювань, коли критичною може стати кожна хвилина. Єдиний реєстр пацієнтів вирішить цю проблему. Але амбулаторіям необхідна техніка для доступу до цього реєстру. І ми таку техніку надали — це 320 ноутбуків та 260 багатофункціональних пристроїв. Цією кількістю ми повністю закриваємо потребу Рівненської області в обладнанні для доступу до єдиної бази даних. Його загальна вартість становить 400 тисяч доларів США.

Договір між Світовим банком та МОЗ України передбачає, що фінансова установа надає позику на реформування медичної галузі в Україні, яку потрібно буде повернути. Проте саме для Рівненської області це є безповоротна субвенція.

— Далеко не кожен регіон має таку унікальну можливість, — зазначив голова Рівненської обласної державної адміністрації Олексій Муляренко. — Загальна сума інвестицій, яку Світовий банк надасть Рівненщині в рамках реалізації проекту до 2020 року, становить 25 мільйонів доларів. Завдяки цьому зараз ми можемо говорити про докорінну зміну якості надання медичних послуг на селі.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також