Фарба чи шпалери: що краще обрати для стін

266 0

Ми у соцмережах:

Фарба чи шпалери: що краще обрати для стін

Наносити фарбу на стіни чи обклеїти їх шпалерами — одне з найпоширеніших питань від людей, які планують ремонт. Втім, однозначної відповіді не існує.

Шпалери здатні приховати дефекти стіни

Серед великого вибору шпалер популярністю користуються чотири основні види: паперові, флізелінові, вінілові й склополотно.

Паперові шпалери — найдешевший і екологічний варіант, дозволяє приховувати незначні дефекти стіни у вигляді нерівномірної шпаклівки або ямок. Головним недоліком шпалер на паперовій основі є погана стійкість до вологи, низька міцність і нетривалий термін служби.

Флізелінові шпалери — мають високу екологічність, а також зручні в наклеюванні і демонтажі. Здатні маскувати незначні дефекти стіни, мають звукопоглинальний ефект. З ними потрібно поводитися дуже обережно, адже рельєф з них можна легко зішкребти навіть нігтем. Тому їх треба обов’язково фарбувати, тоді верхній шар стане набагато міцнішим.

Вінілові шпалери — головним достоїнством є підвищена міцність і можливість приховувати навіть значні дефекти стіни. Головним недоліком вважається менша екологічність — при горінні виділяються токсичні речовини. Обслуговування шпалер дуже просте, досить змити пил вологою ганчіркою.

Склополотно — спеціалізований різновид шпалер, призначений для обклеювання приміщень з нестабільними мікрокліматичними умовами: санвузлів і кухонь. Використовуються винятково під фарбування.

Для фарби потрібна ідеально рівна поверхня стіни

Навіть найдрібніші нерівності, наприклад, частинки налиплої штукатурки або ямки, буде видно після фарбування, тому слід ретельно підготувати стіни, перед тим як нанести фарбу.

Існує п’ять затребуваних різновидів фарб: водоемульсійна, водно-дисперсна, акрилова, латексна і силіконова.

Водоемульсійна фарба — найпоширеніший і недорогий варіант, що дає можливість частково закривати дефекти основи. Вона добре лягає на підготовлену поверхню і швидко висихає.

Водно-дисперсна фарба — є вдосконаленим аналогом водоемульсійної, має підвищену стійкість до вологи, може використовуватися для фарбування стін в санвузлах і кухнях.

Акрилова — основою служать акрилові смоли, які після висихання утворюють еластичну захисну плівку з відмінними водовідштовхувальними властивостями. Головним недоліком фарби є її висока вартість.

Латексна — застосовується для фарбування поверхонь з незначними дефектами. Фарба добре сохне і має тривалий термін служби.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також