Французька весна: до Рівного їдуть відомі музиканти, режисер та фотографиня із Франції

3365 1

Ми у соцмережах:

виконавчий директор Французького інституту в Україні Мат’є Арден

15-й рік поспіль в Україні проводитимуть «Французьку весну» - фестиваль французької культури, який цього року пройде у дев’яти містах країни, зокрема, і у Рівному.

«Французька весна» у нашому місті розпочнеться 3 квітня, наступного вівторка, у міському Будинку культури, де відкриють виставку фотографій Аделін Кейл «Невеликий безлад світу».

На відкриття приїде і сама фотографиня, і послиня Франції в Україні Ізабель Дюмон.

- Виставка спровокує вас задуматися, як ви запам’ятовуєте речі, на які дивитеся, - розповів виконавчий директор Французького інституту в Україні Мат’є Арден сьогодні на прес-конференції у Рівному. – Усі фотороботи на виставці – не ретушовані, без спеціальної обробки, щоб саме підкреслити те, як нам усе запам’ятовується.

Виставка у МБК триватиме до 8 квітня. Переглянути світлини можна буде безкоштовно щодня з 10.00 до 18.00.

- «Французька весна» знайшла місце у серцях українців, - зазначив пан Арден. – Ще з червня нас запитують, що буде наступної весни. Такі очікування зобов’язують нас пропонувати глядачам програму високої якості, яка б охоплювала якомога більше галузей мистецтва та була цікавою як для широкого загалу, так і для знавців. Ми хочемо модернізувати картинку про Францію в уявленні українців, щоб вони полюбили сучасних французьких митців. Зокрема, ми знаємо, наскільки українська публіка полюбляє французьке кіно, а тому не хочемо її розчарувати.

У Рівному цієї «Французької весни» покажуть і короткі, і довгі кінострічки різних жанрів.  

14 квітня пройдуть «Довгі ночі короткого метра»: шість годин ( з 23.55 до 6-ї ранку) демонструватимуть 24 французькі короткометражки.

А в обласній бібліотеці для молоді, що на вулиці Київській, 19-26 квітня проведуть фестиваль кіно «Ретроспектива»: показуватимуть п’ять сучасних французьких фільмів.

За словами Мат’є Ардена, вибрані фільми – кіноадаптація французьких літературних творів. Деякі стрічки раніше в Україні не демонструвалися і лише частина книг, на основі яких їх було знято, перекладена на українську чи російську.

- Ретроспективу трохи неправильно трактують, - зауважив пан Арден. – Це не старовинні, витягнуті із шафи та нецікаві, фільми. Найстаріша зі стрічок, яку покажуть у Рівному, – 2009 року, найновіша – 2017-го. Здебільшого це драматичні комедії. Сподіваюся, що фільми подарують задоволення та спровокують роздуми у глядачів: що краще – фільм чи книга, за якою його знято.

Зліва - Олександр Ковальчук, виконавчий директор

20 квітня у рівненському драмтеатрі покажуть виставу «Сьогодні вечері не буде» - постановку режисера Жюля Одрі за п’єсою «Хворі» Антоніо Аламо. За цим же твором знято англійський фільм «Смерть Сталіна», що заборонений у Росії.

Гратимуть у п’єсі актори київського театру «Золоті ворота». Постановка, відзначають, дуже високої якості.

- Мета, яку, зокрема, ставимо перед собою, проводячи «Французьку весну», - забезпечити співпрацю французьких та українських митців, - розповів Мат’є Арден. – Дуже вдалий симбіоз вийшов у театрах. У червні 2017 року до нас звернувся львівський театр імені Леся Курбаса з проханням запросити для проведення творчих майстерень режисера Жюля Одрі. Проект був настільки вдалим, що уже за кілька тижнів ми отримали прохання театру «Золоті ворота». Завдяки співпраці київського театру та французького режисера з’явилася постановка п’єси «Хворі», яка дуже актуальна сьогодні.

Олександр Процюк, віце-президент ГО

«Французьку весну» у Рівному цього року називатимуть музичною. Бо у місті відбудеться одразу чотири концерти потужних французьких виконавців.

Першими у місто приїдуть вокаліст Ману Домерге (Manu Domergue) та контрабасист Жан-Мішель Шарбонет (Jean-Michel Charbonnel), які разом з українським подружжям Анастасії Литвинюк (фортепіано) та Ігоря Гнидина (барабани) зіграють джазовий концерт у ресторані «Blues and Juzz».

Музиканти познайомилися на фестивалі у Польщі і зрозуміли, що просто створені для того, щоб грати разом. Їхній спільний проект має назву «Domergue-Litvinyuk Project», ґрунтується на музиці імпровізації та відносить слухачів у світ чудового джазу.

16 квітня у ресторані «Манхеттен» рівняни матимуть змогу послухати виступ французького гурту «La Mathilde», який грає альтернативний рок, що спонукає слухачів до руху та… бунту.

- Їхні тексти дуже гарного та чуттєвого літературного змісту, - зазначив пан Арден. – Навіть якщо ви не знаєте мови, ви зможете пережити емоції героїв текстів завдяки інтонації вокаліста.

Надія Чумак, керівниця

Фортепіано у виконанні Максіма Зеккіні звучатиме 18 квітня в органному залі. Зеккіні – неординарна особистість, він може виконувати твори, які написані для лівої руки. Розповідають, що як тільки він торкається клавіш, музика зачаровує.

Закриватиме «Французьку весну» у Рівному джазовий концерт «Тріо Ремі Паносяна». Піаніст Монпельє Ремі Паносян, контрабасист Максим Дельпорт та барабанник Фредерік Петіпре зіграють в органному залі 25 квітня.

Гурт, створеній у Тулузі, вже мав концерти в Україні, і публіка була у захваті. Хлопці у творах поєднують джаз та рок.

Володимир Зеленчук, керівник регіонального відділення

Більшість заходів «Французької весни» у Рівному, окрім показу фільмів у бібліотеці для молоді та виставки в МБК, - платні. Втім, як зазначає директорка «Альянс Франсез» у Рівному Надія Чумак, вартість квитків приємно потішить рівнян.

Адже завдяки тому, що фестиваль має спонсорів, частину витрат на приїзд французьких митців до України буде покрито ними, що значно здешевило квитки у Рівному.

Фактично, «Французька весна» дає унікальну можливість рівнянам долучитися до сучасного французького мистецтва.

- «Французька весна» створила подарунок для рівнян на кшталт дуже смачного тістечка, яке ви вперше у житті куштуватимете, або нової книги, читаючи яку, ви стаєте глибшими та вишуканішими, - зазначила арт-директорка «Blues and Juzz» Олена Шульга.

Олена Шульга, арт-директорка

«Цьогорічна «Французька весна» у кожен куточок Рівного занесе кольори Франції», - додав Мат’є Арден.

 

Алла САДОВНИК.

 

 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також