«Гарячі» тарифи

2060 0

Ми у соцмережах:

«Гарячі» тарифи

З першого січня на Рівенщині змінено порядок оплати населенням централізованого гарячого водо— та теплопостачання.

Щодо гарячої води — тут все просто. Споживачі повинні платити за неї в повному обсязі й за той проміжок часу, коли вона насправді подаватиметься до їхніх осель. Натомість з теплопостачанням все складніше. Начебто, дослухавшись до нарікань численних мешканців області про те, що за тепло вони змушені платити не лише під час опалювального сезону, але і влітку, голова облдержадміністрації Микола Сорока своїм розпорядженням зобов’язав «Комуненергію» справляти гроші з населення за свої послуги посезонно.

Тобто якщо раніше сума оплати за теплопостачання розбивалася (ділилася) порівну на всі дванадцять місяців, то відтепер громадяни платитимуть лише під час опалювального сезону і стовідсотково. Відтак для населення області, яке загалом становить 80 відсотків від числа усіх споживачів «Комуненергії», тарифи на теплопостачання підвищились приблизно вдвічі.

Для прикладу, якщо раніше місячна плата за обігрів одного квадратного метра житла становила у Рівному 82 коп., то з 1 січня вона підвищилась до 1,56 грн. У Костополі тепер платитимуть 1,78 грн., Березному — 1,51 грн., Здолбунові — 1,71 грн., Рівенському районі 2,13 грн. і т. д. (суттєва різниця в сумах пояснюється різницею вартості та видів енергоносіїв, які використовують котельні у тому чи іншому місті). Упродовж якого терміну діятиме «експериментально-тимчасове» нововведення голови облдержадміністрації достеменно невідомо, можливо, кілька місяців, а можливо, й рік. Як повідомила в.о. начальника обласного управління житлово-комунального господарства Ніна Весельська, все залежить від того, як швидко будуть затверджені так звані двоставкові тарифи, вже розроблені Держкомітетом житлово-комунального господарства.

Виходячи з того, що «Комуненергії» мають як умовно постійні витрати (амортизація виробництва, зарплата працівникам, податки тощо), так і умовно-змінні (під час опалювального сезону необхідні значні суми на енергоносії), Держкомітет вирішив відповідним чином скоригувати й тарифікацію оплати послуг для населення. Суть цієї новації полягає в тому, що 30 відсотків від всієї суми за тепло громадяни сплачуватимуть як абонплату упродовж року, а решту 70 відсотків — під час опалювального сезону. Ніна Весельська сподівається, що і до вже діючого нововведення Миколи Сороки, і до майбутньої тарифікації від Держкомітету житлово-комунального господарства мешканці Рівенщини поставляться з розумінням, тобто справно платитимуть те, що від них вимагається. Допоки ж із загальної суми боргу перед «Комуненергією» в розмірі 34 млн. гривень 25 млн. грн. числяться саме за населенням області. Тому сподівання, що в рівнян добавиться грошей, а в кого і совісті, видаються більш ніж просто оптимістичними.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також