Голишівська громада турбується про свій духовний центр

2810 0

Ми у соцмережах:

Голишівська громада турбується про свій духовний центр

У центрі села Голишів Рівненського району стоїть старовинний Свято-Воскресенський храм. Велична дерев’яна культова споруда синього кольору посеред білих снігів здалеку привертає увагу та манить до себе. Вже понад 250 років до цієї церкви з молитвою та покаянням йдуть мешканці села. До намолених століттями ікон та зображень святих. Цінують люди свою духовну святиню і оберігають її. Наприкінці 80 х років минулого століття хотіли прислужники радянської влади храм знести, як зробили це атеїсти у сусідньому Сморжеві. Та у Голишеві громада не допустила богохульства — віряни зайшли в церкву і стояли там доти, доки не зникла загроза.

Уже третій рік настоятелем Свято-Воскресенського храму є Іван Дем'янюк. Каже, легко правити службу у старовинному храмі. До речі, храм за стилем побудови схожий на католицький. Мають відмінність від православних вівтарна сторона, іконостас, прибудова дзвіниці. Старовинний дерев’яний храм потребує постійної уваги, тож на часі капітальний і поточний ремонти. Самотужки громаді їх не зробити. І коли на підтримку вірянам приходять спонсори, люди з вдячністю сприймають цю допомогу. Торік керівники Групи компаній «VITAGRO» виділили на храм 30 тисяч гривень. На ці кошти придбали фарбу і протягом літа-осені пофарбували зовні всю церкву. Оновили, освіжили, став храм ще привітнішим. Є у людей ще велике бажання зробити оновлення зсередини. Ікон не чіпати, а от внутрішній загальний фон треба поліпшити. А далі й про утеплення подумають.

Іван Дем'янюк

— Ми ще з громадою порадимося і будемо перед інвестором клопотати. Я, наприклад, дуже задоволений співпрацею, — говорить настоятель Іван Дем'янюк. — Тому дякуємо Богу і ТОВ «Агрохолдинг Зоря» за допомогу та розуміння. Це потужна компанія, якій селяни здали в оренду земельні наділи. Люди не помилилися з вибором інвестора, адже приємно влітку їхати повз поля, що колосяться хлібами. Господарі прийшли працювати на землі, обробляють і мають чим обробити, застосовують хороші технології, сучасну техніку. Але насамперед це талановиті керівники, які очолюють Групу компаній «VITAGRO», бо успіх залежить від організації праці та створення високопрофесійної команди. І рослинництво розвивають, і тваринництво, і з громадою вигідно розраховуються. Тому ми надіємося на подальшу допомогу.

— А ця допомога нам ой як потрібна, — підтримує розмову староста церкви, заступник голови парафіяльної ради Петро Вашета. — Храм наш старовинний. Планів багато. А на все це кошти потрібні. Думаю, що не відмовить «VITAGRO», трохи парафіяни допоможуть, треба кожному в цю справу душу вкласти і стане наша духовна святиня ще кращою.

Мирослава Мануйлик

— Допомогу громаді надаватимемо і в майбутньому. Вона передбачена угодами про соціальне партнерство. Такі угоди щорічно підписуємо із сільськими радами, — розповідає заступник директора ТОВ «Агрохолдинг Зоря» Мирослава Мануйлик. — Це допомога школам, дитсадкам, медичним закладам, культовим спорудам, бібліотекам і пайовикам зокрема. У 2017 році загальна сума допомоги за договорами про соціальне партнерство тільки по Зорянській сільській раді становила понад 700 тисяч гривень. І це більше, ніж планувалось. Цього року вже підписуємо ці угоди і також передбачаємо підтримку на добудову та ремонт храмів. Питання духовного відродження громад є дуже важливими, тому керівництво Групи компаній «VITAGRO», зокрема, генеральний директор Петро Лабазюк, з розумінням ставиться до цих проблем і намагається надати максимальну допомогу та сприяння.

Петро Вашета


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також