Готуй сіно влітку!

1601 0

Ми у соцмережах:

Нова технологія зберігання кормів — у «рукаві»

Заготівля сіна влітку — це гарантія того, що худоба взимку буде сита. Палюче сонце на лузі біля села Білів Рівненського району. Вдалині видніється замріяний напівсонний ліс із бажаною прохолодою. А тут — жодного подиху вітру. Але саме така погода — ідеальна для заготівлі сінажу для великої рогатої худоби. Це землі Зорянської сільської ради, де працівники ТОВ «Агрохолдинг Зоря» завершують заготівлю кормів.

— На полі працює косарка, що між іншим, агрегатується з новим трактором, який завдяки нашому керівництву ми отримали днів 10 тому. Техніка непогана, зарекомендувала себе добре, — розповідає заступник директора ТОВ «Агрохолдинг Зоря» Анатолій Наумець. — Механізатори задоволені. Поряд працює комбайн, який підбирає те, що скошено, і наш автотранспорт відвозить скошену траву на територію ферми, де пакувальна машина закладає в рукави для зберігання. Триває заготівля кормів, сіно першого косіння уже заготовили, другого — завершують.

Анатолій Наумець, заступник директора ТОВ «Агрохолдинг Зоря»

Техніка продовжує працювати на полі, а ми їдемо на ферму. Тут просто неба утримують телиць та корів. Спеціальний трактор-розкидач розвозить корми тваринам. Поряд заїжджають машини із щойно скошеною травою, яку трактор пакує у величезний білий рукав. Це нові сучасні технології зберігання кормів на зиму.

Василь Хомич, який працює 25 років у цьому господарстві ветлікарем, жартує: «Як казав один мудрець: лікар, вчитель і хлібороб потрібні при будь-якій владі». Пан Василь веде нас до приміщення ферми, де утримують 200 корів молочного напрямку. Тут якраз триває обіднє доїння тварин голштинської породи молочного напрямку, надої від яких — до 40 літрів молока.

Василь Хомич, ветеринар

— Із приходом Групи компаній «VITAGRO», складовою якої є ТОВ «Агрохолдинг Зоря», тут кардинально все змінилося, — розповідає Василь Хомич. — Раніше не було навіть до чого прив’язати корову, все було розвалено, покрівля текла, не було кормової основи, поїлок індивідуальних, були старі годівниці, тварини часто хворіли, бо вода по швелеру йшла забруднена, а від якості води дуже багато залежить.

Група компаній все кардинально змінила. Було вкладено значні кошти у капітальні ремонти. Всі приміщення, де утримуються тварини, повністю перекрито, утеплено покрівлю, зробили нові молокопроводи, придбали нові доїльні апарати, відповідно, збільшилися надої в 2–3 рази. Поліпшилося забезпечення медикаментами для тварин. Якщо раніше доводилося випрошувати, то зараз достатньо подати заявку із замовленням головному ветлікарю, і всі медикаменти своєчасно надходять.

Слід зазначити, що заробітна плата доярок пропорційно залежить від надоїв молока. Оскільки зараз раціон тварин складають за науковим підходом і забезпечення кормами дуже якісне, то й надої хороші і зарплата теж відносно непогана. Для людей створено дуже хороші умови — є роздягальня, душова кімната, побутові приміщення. Люди задоволені.

На білівських полях уже вдруге скошують траву для заготівлі кормів худобі

Це підтверджує доярка Марія Картозія, з якою ми познайомились, жінка саме прибирала приміщення, де стоять на прив’язі корови:

Марія Картозія, доярка

— Я вже на пенсії. Працюю на фермі 35 років. Була два роки вдома, а коли запросили, знову повернулася до корів. Мені дуже подобається тут. Задоволена своєю роботою, зарплата теж хороша. Добре, що відновили ці ферми, бо люди були б без роботи. Зараз на пенсію 1900 гривень не виживеш. А зараз порівняно з тим, як колись працювали, умови кращі і працювати так важко не доводиться.

Ветеринар Василь Хомич показує телятник. Тут теж зроблено ремонт. Керівництво компанії працює за принципом: отримати прибуток можна лише вклавши кошти, постійно і комплексно з науковим підходом працюючи над розвитком тваринницької галузі.

Робота ця досить складна, але потрібна. Тому за останні три роки у Більові значно збільшили поголів’я великої рогатої худоби. Зараз на тваринницькому комплексі всі процеси відпрацьовано, кожен виконує свою роботу, люди турботливо і по-господарськи закладають корм для худоби на зиму, а тварини, в свою чергу, віддячують хорошим приростом та смачним молоком.

Вкладено значні кошти у капітальний ремонт приміщень, в яких утримуються тварини

Галина КОТУЛЬСЬКА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також