Ігор Мічуда: «Експлуатація не зданих в експлуатацію об`єктів - незаконна»

1799 2

Ми у соцмережах:

  Ігор Мічуда: «Експлуатація не зданих в експлуатацію об`єктів - незаконна»

Минулого тижня на сайті газети "Рівне вечірнє" було опубліковано статтю під назвою «Людська кривда панам боком вилізе», у якій керівництво рівненського ринку «Перелесник» іронічно стверджувало, що припис та штраф, накладений міським управлінням державного архітектурно-будівельного контролю, нібито, є незаконними.

У статті, зокрема, йшлося про те, що ще торік у ринку «Перелесник», що на Ювілейному, закінчився термін оренди землі, на якій він розташований. Нагадаємо, ще в 2013 році ринок отримав містобудівні умови на розбудову. Проте, стверджують фахівці, будівельні роботи досі не завершено, досі весь комплекс ринку так і не введений у експлуатацію.

Незважаючи на це, торгівля йде повним ходом — через це, пояснюють, - припис і штраф. За словами заступника міського голови Рівного Сергія Васильчука, припис – це проблеми адміністрації ринку, торгoвців ніхто звідти не вижене, тож спекулювати на цій темі не варто.

Незважаючи на згадані вище обставини, нещодавно міська рада своїм рішенням продовжила термін оренди землі лише до кінця 2018 року, поставивши умову: поки на території не буде наведено лад - оренду продовжено не буде. Оскільки ця умова вчасно виконана не була, то керівництво ринку, всупереч вимогам чинного законодавства,  розпочало ремонтні роботи просто під час торгівлі. А це, стверджують фахівці, є грубим порушенням усіх можливих будівельних норм.

Відтак інспектори міського ДАБК, реагуючи на скаргу самих же підприємців, здійснили позапланову перевірку, в результаті якої склали протокол про правопорушення та наклали чималий штраф на керівництво ринку. Обуренню керівництва ринку "Перелесник", як йшлося у статті, не було меж, адже штрафні санкції були, на їх думку, накладені безпідставно. Тож за порадою міського голови Рівного Володимира Хомка, вони звернулися до начальника управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Рівненській області Ігоря Мічуди - просили провести перевірку законності видання припису та штрафу.

Перевіркою було встановлено, що припис міського управління ДАБК про накладення штрафу на ПОГ «Перелесник» було прийнято з бюрократично-канцелярськими порушеннями, відтак обласне управління ДАБІ було змушене скасувати припис своїх колег з міста.

Однак суті справи це аж ніяк не змінило. Ринок виконував будівельні роботи з порушеннями - без припинення торгівельної діяльності. Об'єкт прийнято в експлуатацію не було, а відтак і торгівля на ринку була незаконною.

Коментарі:

Микола Дядюсь, в.о. начальника управління державного архітектурно-будівельного контролю Рівненської міської ради:

- 10 травня 2018 року до управління ДАБК надійшла заява від підприємця цього ж ринку з проханням провести позапланову перевірку щодо дотримання ПОГ “Перелесник” вимог законодавства під час виконання будівельних робіт на ринку. Згідно з частиною 1 статті 41 Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”, вказана заява дала підстави для проведення управлінням позапланової перевірки. 11 травня та 5 червня цього року головний спеціаліст управління, виїхавши на ринок, встановив, що на об’єкті виконувалися будівельні роботи, а саме – зварювальні роботи з монтажу конструкцій накриття та влаштування  самого накриття між вже змонтованими кіосками. Водночас, не зважаючи на факти виконання будівельних робіт, на самому ринку проводилася повноцінна торгівля, тобто фактично ПОГ «Перелесник» здійснював експлуатацію (використання) об’єкта (ринку) без прийняття його в експлуатацію, а це є грубим порушенням частини 8 статті 39 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», відповідно до якого експлуатація закінчених будівництвом об’єктів, не прийнятих в експлуатацію, забороняється.

Тож логічно, що за результатом перевірки стосовно ПОГ «Перелесник» було складено протокол про правопорушення у сфері містобудівної діяльності, видано припис про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил та винесено постанову про накладення штрафу за правопорушення у сфері містобудівної діяльності.

Ігор Мічуда, начальник управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Рівненській області:

- Держархбудінспекція у Рівненській області провела перевірку та виявила порушення в моменті самої перевірки ринку "Перелесник". Протокол про правопорушення у сфері містобудівної діяльності представником міського ДАБК було складено з деякими технічними порушеннями, відтак ми були змушені його скасувати. Проте, це не означає, що порушення з боку ринку не було.

В конкретному випадку ми вбачаємо не відсутність порушення з боку ринку "Перелесник", а недопрацювання тих людей, які виносили припис та накладали штраф. Наголошую, що експлуатація не зданих в експлуатацію об'єктів заборонена чинним законодавством. Але в цій перевірці, повторюю, цей момент не розглядався. До нас звернулися з проханням перевірити винятково правомірність проведення перевірки ринку "Перелесник" міським ДАБК, що ми й зробили.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також