Кашпіровський. Двадцять років по тому

2548 0

Ми у соцмережах:

Кашпіровський. Двадцять років по тому

Прикмета смутного часу: масовий попит на «цілителів». Російські ЗМІ повідомляють про швидку появу Анатолія Кашпіровського на телеканалі НТВ. Колишній екстрасенс і психотерапевт буде вести ток-шоу з зірками шоу-бізнесу. Як повідомляється, у записі телепередачі з Кашпіровським вже взяли участь Михайло Пореченков та Лоліта Мілявська. Канал НТВ ці відомості не підтвердив, але і не спростував — чекайте, мовляв, сюрпризу. Так що не дивуйтеся, якщо прийшовши додому і увімкнувши телевізор, ви знову побачите «веселенький» погляд Анатолія Михайловича...

Прикмета смутного часу: масовий попит на «цілителів». Російські ЗМІ повідомляють про швидку появу Анатолія Кашпіровського на телеканалі НТВ. Колишній екстрасенс і психотерапевт буде вести ток-шоу з зірками шоу-бізнесу. Як повідомляється, у записі телепередачі з Кашпіровським вже взяли участь Михайло Пореченков та Лоліта Мілявська. Канал НТВ ці відомості не підтвердив, але і не спростував — чекайте, мовляв, сюрпризу. Так що не дивуйтеся, якщо прийшовши додому і увімкнувши телевізор, ви знову побачите «веселенький» погляд Анатолія Михайловича... У період кризи люди готові слухати будь-кого, нехай навіть і шарлатана, аби полегшало, аби отримати впевненість у завтрашньому дні. Слухаємо ж ми, зрештою, досі українських політиків... А чим астрологи гірші? От і полізли зараз, як гриби після дощу, різні сумнівні цілителі, провісники, маги і проповідники. Та й «старички», які здобули популярність ще в 1980-1990-х, повертаються. Ось, наприклад, трохи забутий Алан Чумак, який заряджав у 90-х «мазі і креми», за останні три місяці чотири рази з’являвся в ефірі. Випустив «Книгу-екстрасенс», завів аж три інтернет-сайти. «У вас є чудова можливість доторкнутися до цілющих властивостей справжнього інопланетянина», — заманює колишній працівник газети «Ленінський прапор», а нині прибулець Чумак. Цікаво, що незвичайні здібності в собі він відчув під час написання замітки про шарлатанів-цілителів. Але подивитися на його «магічні» паси руками і «зарядитися енергією» приходили тисячі людей. Але не все так смішно... «Ми пам’ятаємо, яка хвиля самогубств і шаленств прокотилася країною, коли йшли передачі з Кашпіровським. Те, що він робить, руйнує свідомість. Інакше як сатанізмом це назвати не можна», — відгукнувся на нову появу Кашпіровського відомий російський місіонер, протоієрей Олександр Новопашин. При цьому десятки інших «кашпіровських» вільно почуваються у Росії. Неофіційний дохід різних «чарівників» поступається тільки виробникам спиртного, при мінімумі витрат. Одна реклама окультних послуг у Москві офіційно приносить агентствам понад $10 млн. на рік. А неврахований дохід псевдоцілителів обраховується вже десятками мільйонів. Нещодавно в російській столиці був зафіксований випадок, коли родина продала квартиру, щоб виплатити екстрасенсу гонорар $100 тисяч.

З глузду з’їхала вся країна Психотерапевт Анатолій Кашпіровський розпочав свою практику у Вінницькій області, але по-справжньому популярним став у 1989 році, після перших же телесеансів, де демонструвалася техніка гіпнозу. Люди, які нічого подібного не бачили, повалили до «цілителя» юрбами. Кашпіровський збирав стадіони бажаючих зцілитися і міг, за його словами, «заробити за день на 60 автомобілів». Вся країна уважно стежила по телевізору, як Анатолій Михайлович дає «установку». Хоча фахівці попереджали: масове занурення в глибокий транс небезпечне, адже воно не враховує індивідуальних особливостей людини. Відомі випадки, коли люди ставали інвалідами, закінчували життя самогубством. Часто відбувалися ексцеси. «Давай, Колю, прокидайся. А то в мене будуть неприємності» — так одного разу звернувся «цілитель» під час сеансу в Києві до чоловіка, який ніяк не міг вийти з трансу. Втім, самовладання Кашпіровский ніколи не втрачав. «Ці жінки, що лежать на сцені, перебувають в абсолютній свідомості, але вони не можуть ворушитися. І самі того не помічаючи, виліковуються», — говорив він глядачам, бродячи між лежачими на брудній підлозі дамами. Покарання не боявся — наприклад, коли міліція Челябінська вилучила в Кашпіровського «заряджену» сіль, якою він торгував, у відповідь гіпнотизер перед телекамерами пообіцяв зробити всіх челябінських правоохоронців імпотентами: «Я можу операції робити на відстані, виліковувати рубці на серці, невже не зможу такої малості?». Втім, відомостей про масовий напад чоловічого безсилля з Челябінська не надходило.

”Російського екстрасенса» за кордоном пам’ятають На початку 1990-х у генпрокуратуру РФ почали надходити заяви громадян з вимогою перевірити, чи не підпадає діяльність Кашпіровського під статті КК «шахрайство» і «навмисне заподіяння шкоди здоров’ю». У 1993-му сеанси Кашпіровського заборонили. Тоді він подався в політику, був обраний у Держдуму. Крім СНД, об’їздив зі своїми сеансами Чехію, Канаду, США. У Польщі він вів програму «Телеклініка доктора Кашпіровського». Спочатку вона мала шалений успіх, потім, як і в Росії, психотерапевта почали виводити на чисту воду медики, у газетах з’явилися викривальні статті, на вулицях польських міст — написи «Кашпіровський — нова російська зброя». Психотерапевт виїхав з країни, пояснивши, що образився на поляків — вони, мовляв, дублювали його програму польською. У результаті на екрані залишилося тільки його обличчя, а замість проникливого голосу «закадрове пшекання» перекладача. Не той ефект, одне слово. А поляки досі його пам’ятають. Про своїх політиків, які люблять поговорити ні про що, вони кажуть: «О, новий Кашпіровський!».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також