Католицьке, протестантське чи православне Різдво?

968 0

Ми у соцмережах:

Католицьке, протестантське чи православне Різдво?

 На своїй сторінці у Фейсбуку Іван Сидор, працівник пресслужби Православної Церкви України, зазначає:

«Цими днями буде багато вітань з «католицьким Різдвом».

Варто зазначити, що це некоректна назва свята, адже 25 грудня Різдво Христове буде святкувати не тільки католицька і протестантські Церкви, але й половина помісних Православних Церков: Константинопольська, Болгарська, Грецька, Румунська, Антіохійська, Олександрійська, Албанська, Кіпрська, Православна Церква Чеських земель і Словаччини.

Отже, Різдво (25 грудня) не може бути «католицьким», бо його святкують і православні, й католики, і протестанти. Правильне формулювання – Різдво Христове за новим стилем, або Різдво за новоюліанським чи григоріанським календарем.

7 січня (за юліанським календарем) Різдво Христове зустрічає наша Православна Церква України, а також інші помісні православні Церкви: Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська, Польська, також і Афонські монастирі. Святкує 7 січня і Українська греко-католицька церква. Вірменська апостольська церква, за давнім звичаєм, святкує 6 січня Богоявлення, де згадується одразу дві події – Різдво та Хрещення Господнє.

Тому немає ні католицького, ні православного, ні протестантського Різдва, а є Різдво Христове, яке ми святкуємо з радісними серцями от лише за різними календарями».

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також