Хабар за раків привів начальника у Рівному до суду

12520 0

Ми у соцмережах:

Хабар за раків привів начальника у Рівному до суду

Начальника обласного управління Держагентства рибного господарства Сергія Бондаря упіймали на хабарі, який він брав за неофіційний дозвіл ловити раків. Річ у тім, що вилов цих річкових рептилій дозволено лише у певний період, аби не зашкодити їхньому розмноженню та поновленню популяції. У зимові місяці ловити раків заборонено. І тому на них зростає ціна. Зростає настільки, що вистачає на хабар професійному охоронцю природи!

За те, що очолюване ним агентство «не помічає» промислового вилову раків, Бондар брав небагато — по дев’ять тисяч гривень на тиждень, які йому приносив посередник. Аж поки його 29 січня не затримали саме під час цього процесу. Це зробили працівники прокуратури разом зі слідчими Державного бюро розслідувань.

На сайті рибного патруля можна знайти інформацію, що 9 січня підлеглі Бондаря затримали чоловіка на озері Басів Кут. Той у гідрокостюмі, ластах та масці руками виловлював раків. Оскільки він зумів зловити 35 раків, то збитки природі оцінили у 892 гривні. На порушника складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 4 ст. 85 КУпАП. Незаконно добутих раків відпустили, а ласти і маску вилучили.

А от щодо начальника рибоохоронців Рівненщини, спійманого на хабарі, слідчі дії тривають. Посадовцю та посереднику вже оголосили підозру. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.

Оксана Жужельська, речниця прокуратури Рівненщини:

— Суд обрав затриманим міру запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту. Однак прокуратура вважає таке рішення надто м’яким, тому ми його зараз оскаржуємо. На думку обвинувачення, на період слідства підозрювані мають перебувати у СІЗО.

На сайті управління Держагентства рибного господарства у Рівненській області, яке ще кілька днів тому очолював затриманий на хабарі Сергій Бондар, детально описано, чому саме зараз існує заборона на виловлювання раків і яке покарання за ігнорування цієї заборони:

— Лов раків під час заборони є грубим порушенням природоохоронного законодавства. Розрахунок збитків за незаконне добування цих річкових мешканців здійснюватиметься відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. № 1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування або знищення цінних видів водних біоресурсів». Так, компенсація за один екземпляр незаконно виловленого рака становить 25,5 грн. Проте варто пам’ятати, що обмеження тривають не тільки у період нересту, линьки та виношування ікри. Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 раків на водоймах загального користування та 50 — на водоймах, де впроваджено платне рибальство. Забороняється вилов цих річкових мешканців у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування.

Рівненський рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватись природоохоронного законодавства. Якщо ви помітили порушення — прохання терміново повідомляти за номером телефонної «гарячої лінії» відомства: (067) 540-53-90».

Хабарник, який наживався на раках, — під домашнім арештом. Підприємець, який його здав, — вочевидь, без доступу до водойм з раками. Чи складно тепер, в період заборони вилову, купити у Рівному раків?

Виявилося, що ні. Контакти точок, де їх продають, легко можна знайти в Інтернеті. Однак там одразу попереджають, що можуть привезти раків ближче до вечора або у вихідні, бо «позамерзали місцеві водойми». Деякі постачальники пропонують раків із спеціальних ферм. У середньому кілограм раків коштує від 310 гривень. Залежно від розміру ціна може становити 310 гривень (до 30 грамів), 410 гривень (30–50 грамів), 510 гривень (50–70 грамів) або 610 гривень (від 70 грамів). За варених раків потрібно доплатити, залежно від способу приготування. Класична варка коштує 35 гривень. Є також раки в пиві, у томатному соусі. Доставка по Рівному коштує 50 гривень, а від 2 кг — безкоштовно. Також забрати раків можна самостійно. Якщо вам не подобаються раки з Усті, то у ресторані можна замовити чорноморських раків.

Богдан СЛОНЕЦЬ.,
Дарія БОРИСОВИЧ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також