Хахльов пішов!

4811 0

Ми у соцмережах:

Хахльов пішов!

Олексій Хахльов вже не президент «Вереса». Інформація про це у вівторок з’явилася на клубному сайті. Офіційне пояснення просте, хоч і не переконливе: щоб не було конфлікту інтересів Хахльова-функціонера Федерації футболу України та Хахльова-президента футбольного клубу.

Для тих, хто, можливо, не розуміється у тонкощах того, що відбулося, спробуємо пояснити. Хахльов залишив посаду президента у ТОВ «Футбольний клуб «Верес-Рівне». Посаду, яка її власнику давала хіба що статус і популярність. Адже де-факто у ТОВ керівником з підписом та печаткою є директор — Андрій Паньків (раніше був Ігор Дедишин), якого призначає власник — Богдан Копитко, львівський бізнесмен та власник торгової марки «Лімо». До речі, саме останній тепер став президентом товариства, а відтак клубу, адже саме ТОВ «ФК «Верес-Рівне» є юридичною особою, що заявила команду до Української прем’єр-ліги.

При цьому всьому Олексій Хахльов без президентства не залишився. Хто забув, у 2016-му його на стадіоні «Авангард» вболівальники обрали президентом громадської спілки «Рівненський футбольний клуб «Верес-Рівне». Тож президентом «Вереса» він все ж залишається, щоправда, не того, що грає у Прем’єр-лізі та бореться за участь в єврокубках, а того, що є об’єднанням вболівальників і колись грав у другій лізі. У Федерації футболу пан Хахльов віднедавна — заступник голови комітету стратегічного розвитку.

Чи означає усе це, що тепер «Вереси» розійдуться як у морі кораблі? Не факт. Принаймні у найближчому майбутньому. Але все виглядає так, що Олексій Хахльов буде потроху відходити від проекту, якому присвятив три роки життя. Напевно, він і надалі допомагатиме своєму дітищу зв’язками з президентом ФФУ Андрієм Павелком, приходитиме у червоно-чорному шарфику на матчі і фотографуватиметься з вболівальниками. Втім, якщо Хахльов таки вирішив прощатися з проектом «Верес», то це потрібно робити саме зараз. «Верес», той, що в УПЛ, він залишає на хвилі підйому. Хто знає, як воно буде далі, але саме Олексій Хахльов в очах вболівальників відродив команду з нуля і довів її майже до єврокубків. Чудова історія успіху для… наприклад, майбутнього переходу в політику. У будь-якому разі тепер Олексій Хахльов вже не тільки екс-зять Ющенка і не тільки власник готелю.

Що буде з клубом УПЛ під назвою «Верес»? Навряд чи він після звільнення Олексія Хахльова зникне чи щось особливо зміниться в його функціонуванні. Не для того Богдан Копитко вкладав у клуб гроші три роки. Можливо, якщо не потрапить в Європу, його перейменують у «Галичину» (Львів), про що було чимало чуток, а можливо, якщо Хомко таки збудує стадіон, повернеться до Рівного. Зрештою, все, як і раніше, залежатиме від Богдана Копитка, мотиви якого у цьому процесі достеменно не відомі.

Єдине, на що може вплинути відхід Хахльова, — на фінансування «Вереса» з міського та обласного бюджетів на Рівненщині. Олексій Хахльов недавно приходив на сесію Рівненської міськради просити грошей на підтримку клубу. Просив немало — одразу вісім мільйонів (річний бюджет команди становить 40 млн. грн.), офіційно обіцяючи, що «Верес» повернеться у Рівне, коли завершиться реконструкція стадіону «Авангард». Тепер обіцянку не зможе виконати точно. Та й чи довелося б? Тендер на реконструкцію «Авангарду» досі не оголошено. Бо попри виділені за наполяганням Хомка 20 млн. грн. на початок робіт, львівські проектанти досі не віддали міській владі проектно-кошторисну документацію. Подейкують навіть, що експертизи, про яку заявляв Хомко, вона досі не пройшла.

Богдан Копитко, новий президент «Верес»

Коментарі

Валерій Бруханський, член апеляційного комітету обласної федерації футболу:

— Називати «Верес» рівненською командою вже давно не можна. Хахльов зробив по-хитрому: він пішов з ТОВ, де господарем є Копитко, і залишився президентом того, що називають «народний клуб», хоча насправді це громадська спілка «Рівненський футбольний клуб «Верес-Рівне», яка існує без футбольної команди. Думаю, що Хахльов ще щось «замутити» хоче. Зараз почне говорити, що потрібно ще одну команду створити. Він же зареєстрував на себе бренд НК «Верес-Рівне» і буде спекулювати цим. Подумайте, чому жоден професійний футболіст не пішов до нього у команду? Бо люди, які займаються футболом, розуміють, що це все афери. Закінчаться вони, можливо, після виборів. Думаю, Хахльов незабаром розпочне політичну діяльність — разом з Павелком. За рахунок фанатів і вболівальників, яких назбирали і які їм досі вірять, матимуть підпору для цього.

Олексій Кривошеєв, керівник інформаційної служби НК «Верес»:

— Нещодавно Олексія Хахльова було обрано заступником голови комітету стратегічного розвитку ФФУ, і, відповідно, виник конфлікт інтересів. Це є порушенням регламентів як Федерації футболу, так і Прем'єр-ліги та УЄФА. А «Верес» саме зараз проходить процес атестації для участі в європейських турнірах. Тому довелось усунути цей конфлікт.

Богдан Самардак, колишній гравець рівненських «Авангарду» та «Вереса»:

— Коли вперше прийшов на засідання наглядової ради «Вереса» і Хахльов сказав, що зібрав 20 тис. грн. і що з цього буде команда, мені було смішно. Люди говорили: «Ми зможемо, ми все здолаємо». Але я і надалі наполягатиму на своєму: якби не Богдан Копитко, у Рівному футбол досі був би на рівні аматорської ліги. Я запитував Хахльова, чи є у нього особисті кошти для утримання команди. Він сказав, що ні — люди здають. Ну, люди зібрали 120 тис. — це якраз на півмісяця для футбольної команди. Гарно робили рекламу, що аналогів такого клубу в Україні немає. Але я одразу запитував: де стадіон, де база, на якій команда готуватиметься? «Скоро буде, ми організуємо», — три роки минуло, а нічого немає. Тож і футбольної команди на сьогодні рівненської немає. Можливо, Хахльов тому і не бачить більше себе у команді.

Розмови всілякі ходять містом. Але не знаю, що він зараз говоритиме людям, які йшли за ним. Навряд чи він ще якусь команду створить — йому більше не віритимуть. Команду може створити людина, яка має авторитет у місті, це має бути бізнесмен, який любить футбол і готовий вкладати у нього свої кошти. Президенти футбольних клубів, яких знав, витрачали свої особисті кошти, залучали партнерів у бізнесі. А за принципом Хахльова і я можу бути президентом «Динамо» — Київ, наприклад, сидячи у Рівному і даючи інтерв’ю.

Сергій Ляшук, вболівальник «Вереса»:

— Те, що Хахльов більше не президент ТОВ, на футболістів та тренерів точно ніяк не вплине. А ось чи команда ще рівненська — не знаю. Наприкінці сезону може трапитися так, що сертифікат залишиться у львів’ян, а рівненському «Вересу» доведеться все заново розпочинати. Хахльов, коли пішов на співпрацю з «Лімо», можливо, і хотів як ліпше, але він не порадився ні з ким і лише поставив «народний клуб» перед фактом.

Як на мене, вихід до Прем’єр-ліги теж був неправильним кроком. Єдине, що було у «Вереса», — вболівальники. А так — ні тренувального поля, ні бази. Згадайте, скільки людей приходило на матчі, коли «Верес» грав у Рівному, яка атмосфера була! А на теперішніх іграх аби до тисячі вболівальників було На матч із «Зіркою» з Рівного взагалі людей з 50 поїхало. Для кого тоді грає «Верес» в УПЛ? Для того, щоб задовольнити амбіції Хахльова, Копитка й інших керівників «Вереса»? Якби Хахльов працював у першій чи другій лізі, ніхто б його не зробив заступником Павелка.

Вважаю участь в УПЛ марнотратством. Вже краще було б грати у першій чи другій лізі на стадіонах у Вараші чи Березному. Я особисто припинив їздити на матчі до Львова. Не зрозуміло ж, яку команду підтримуєш, сидячи на «Арені Львів». Від старого складу у «Вересі» лишилося два-три футболісти. Ні рівнянам, ні футбольній Україні не треба такий футбол, коли на стадіоні, що вміщує 33 тисячі осіб, сотня-дві вболівальників. Хіба це нормально — дві перемоги на домашньому полі? І то у «Динамо» випадково виграли. Ще п’ять років тому, коли УПЛ була на нормальному рівні, «Верес» би був внизу турнірної таблиці.

«Народність» потрібно змінити, переписавши статут. У 2015-2016 роках я казав, що готовий 100 грн. щомісяця на «Верес» давати, зараз же навіть не намагаюся знайти картку учасника клубу, яку десь згубив.

А подивіться на тих, хто керував НК «Верес» разом з Хахльовим: Ірину Теслюк, Олексія Кривошеєва, Володимира Гребьонкіна. Ще чотири роки тому вони до футболу жодного стосунку не мали, а тепер піднялися як. Прем’єр-ліга для «Вереса» — це їхня амбіція. А для вболівальників — тільки додаткове витрачання коштів на дорогу до Львова.

Володимир Хомко, міський голова Рівного:

— На минулій сесії було створено комісію з представників різних фракцій, яка визначатиме, надавати фінансування «Вересу» чи ні. Принципово не хочу втручатися у вирішення цього питання. Для мене заява Хахльова була несподіванкою, прочитав про неї у пресі. Єдине, що можу сказати, що на будівництво стадіону це ніяк не вплине. «Авангард» ми будуємо не для «Вереса», а для Рівного. На ньому будуть не лише футбольні матчі, а й змагання з легкої та важкої атлетики. А над оголошенням тендера ми працюємо, у документи ще вносять правки.

Сергій Ющишин, голова Наглядової ради ГС «РФК «Верес-Рівне»:

— Заява Хахльова — це хід, про точні причини якого нам обов’язково стане відомо, але трохи згодом. Конфлікт інтересів — точно не причина. Але це може бути найкращим можливим аргументом поступово відійти вбік.

Хахльов завжди казав, що не буде використовувати «Верес» у політичних цілях. Це може виявитися правдою, якщо він піде з «Вереса» і піде в політику. Він показав, що може гуртувати навколо своєї ідеї людей, бізнес, навіть різні політичні сили. Подобається це комусь чи ні.

Але чесно кажучи, я би справді дуже хотів, щоб його хід був пов'язаний саме із політикою, бо всі останні події і гучні рухи навколо клубу, зокрема з боку львівських партнерів, демонструють певні тривожні моменти: перереєстрація, зменшення статутного внеску, а отже, і відсотка громадської спілки, розмови про перейменування та перевезення команди до Львова (яка де-факто і де-юре вже там). Усе це, м’яко кажучи, не вселяє оптимізму.

Алла САДОВНИК, Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також