Харитонов довів у суді, що не «криша» бурштинокопачів

1622 0

Ми у соцмережах:

Фото: 4 влада

Велика операція силовиків з виявлення тих, хто покривав незаконний видобуток бурштину на Поліссі, повністю провалилася. Адже її основного фігуранта — уже колишнього начальника Сарненського районного відділку поліції Ігоря Харитонова — виправдав суд.

Ще у 2016 році прокуратура Рівненщини оголосила, що підозрює виконувача обов’язків керівника райвідділу поліції у покриванні незаконного видобутку «сонячного» каміння. За версією слідства, той «кришував» бурштинокопачів. Згодом був оприлюднений і запис телефонної розмови Харитонова з підлеглими. На ньому чути як керівник райвідділу у грубій манері дає команду своїм підлеглим за «5 мінутачек» покинути бурштиновий клондайк поблизу села Федорівка на Сарненщині. Саме там троє поліцейських виявили «чорних» старателів з мотопомпами, які мили бурштин. Оскільки правоохоронці не мали з собою зброї, то розігнали порушників за допомогою петард та просили, щоб до урочища «Йолки» приїхала слідчо-оперативна група. Тоді до них і зателефонував Харитонов з вказівкою залишити це місце.

Один зі свідків, якого залучало слідство, розповідав, що поліцейські не покинули місце незаконного видобутку бурштину. Тоді приїхав сам Ігор Харитонов, який наказав підлеглим їхати у селище Клесів, бо там почалися масові заворушення. Після цього сказав чоловіку, який згодом свідчив у суді, що той може бути вільний. Однак той чоловік лише зробив вигляд, що йде, а сам заховався у кущах. За його словами, за деякий час «ліс ожив», а старателі продовжили мити бурштин.

Втім, під час розгляду справи в Сарненському районному суді до показів цього свідка поставилися критично. Бо він не міг підтвердити, чи начальник райвідділу Ігор Харитонов був в урочищі у той момент, коли бурштинокопачі повернулися до мотопомп.

Під час розгляду справи вагомим доказом для судді не стали й записи телефонних розмов. Сам телефон «Lenovo» не був долучений до справи, бо експертиза не змогла довести, що розмови не змонтовані. Мовляв, експерт не може надати достовірні висновки, бо у нього відсутня методика перевірки аудіозаписів саме такої марки телефона.

Окрім цього, виявилося, що й ніякого злочину не було. Адже у складі слідчо-оперативної групи, яка приїхала до бурштинового урочища, не було слідчого. Його туди забув включити черговий, який формував групу. Тому вилучення мотопомп та опис місця злочину без слідчого не проводилися. Через таку недбалість було проведено службове розслідування, а винному була оголошена догана.

Щодо трьох працівників поліції — Дмитра Оленіча, Романа Афоніна та Олександра Колядка, то під час повторного розгляду справи у Рівненському апеляційному суді вони запевнили, що ніхто не наказував їм покинути місце події.

Оскільки винних, самого злочину та завданої шкоди немає, то колишнього начальника Сарненського районного відділу поліції Ігоря Харитонова було повністю виправдано. Суд не знайшов підстав звинувачувати його за ч.2 статті 343 ККУ «Втручання у роботу працівника поліції».

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також