«Хімічні» овочі

1349 0

Ми у соцмережах:

«Хімічні» овочі

Виростити гарний урожай без добрив для ґрунту неможливо. В результаті овочі накопичують нітрати і пестициди. Особливо це стосується ранніх овочів. Є і зовнішні причини, які сприяють накопиченню «зайвих» нітратів у сільськогосподарській продукції (кліматичні умови, хвороби або шкідники, бур'яни і т.д.). Отож навіть урожай з власної дачної ділянки може іноді бути небезпечним для здоров'я.

vegetarianism Найбільше нітратів накопичується в салаті, листовій капусті, кропі, буряках, редисці, зеленій цибулі, шпинаті. Найменше — в брюссельській капусті, квасолі, горосі, картоплі, солодкому перці, томатах, ріпчастій цибулі. Картопля. Хімія накопичується під шкіркою і в серцевині бульби. Рекомендується зливати воду після того, як картопля закипіла. Капуста. Найбільша кількість нітратів міститься у верхніх листках капусти і качані. Тому варто їх викинути. Огірки, кабачки, баклажани. Найбільша кількість нітратів в огірках — у шкірці та плодоніжці. У кабачків і баклажанів також потрібно зрізати частини, що примикають до плодоніжки. Крім того, ранні кабачки і баклажани варто очищати від шкірки. Буряк, морква, редис. Найбільша концентрація нітратів у цих коренеплодах — у верхівках і плодоніжці. Тому перед вживанням ці частини потрібно обрізати. У моркви потрібно обрізати 1 см хвостика і позеленілу частину. У редисці нітрати накопичуються у шкірці. Помідори. Найбільше нітратів — у помідорах з товстою шкіркою і в оранжево-червоних. Потримайте їх у прохолодній воді приблизно годину. Зелень, салат, кріп, петрушка. У них хімія накопичується в прожилках і черешках. Тому перед тим, як додавати їх у страви, вимочіть у воді близько години.

Як нейтралізувати хімію в овочах

Віддавайте перевагу сезонним овочам. Рослини, вирощені поза сезоном, потребують більшої кількості підгодівлі та обробки. Уникайте занадто великих і красивих овочів. Бездоганний вигляд зазвичай — результат активного використання добрив. Ретельно мийте овочі. Це знижує вміст у них нітратів на 10-15?%. Замочування овочів на 30-60 хв. — ще більш ефективний метод зменшити вміст хімії. Щоб видалити хімічні речовини зі шкірки овочів або зелені, замочіть їх на 5-10 хв. у сольовому розчині або слабкому розчині оцту, а потім промийте. Можна опустити їх на 5 секунд в окріп. Варіння — спосіб зменшити вміст нітратів на 50-80?%. Протягом перших 30-40 хв. нітрати активно йдуть у відвар. Щоб вони не повернулися назад в овочі, відвар потрібно злити гарячим. Краще готувати овочі з відкритою кришкою. Очищайте шкірку з овочів, особливо, якщо сумніваєтеся в їхній якості. Зокрема, нейтральний смак овочу вказує на те, що його перегодували нітратами.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також