Ходить гарбуз по городу…

2058 0

Ми у соцмережах:

Ходить гарбуз по городу…

Гарбуз — один з найдавніших і найулюбленіших овочів українців. В їжу придатні плоди у вареному або запеченому вигляді, насіння гарбуза здавна відоме своїми цілющими властивостями, в українській кулінарній традиції існують навіть рецепти страв із запечених квіток гарбуза.

За вмістом поживних і цілющих речовин гарбуз перевершує багато городніх культур. У гарбузовій м'якоті містяться найважливіші мікроелементи — калій, кальцій, магній, фосфор. Є в ній і вітаміни В1, В2, В12, РР. Але особливо багатий гарбуз провітаміном А — бета-каротином. Він захищає організм від шкідливого впливу навколишнього середовища, а клітини — від ракового переродження.

Крім того, в м'якоті гарбуза багато пектинів — харчових волокон, які м'яко очищають кишечник. Ще гарбуз корисний при серцевих недугах, захворюваннях нирок і печінки, безсонні, геморої, атеросклерозі, простудних захворюваннях, подагрі, нервових розладах, проблемах із зором. А в Індії цей плід використовують для лікування туберкульозу.

Для жінок корисно вживати сирий гарбуз, в тому числі гарбузовий сік, а також запечений гарбуз і його насіння. З допомогою страв з гарбуза можна схуднути, знизити рівень холестерину і вивести сполуки важких металів з організму. Корисний гарбуз і для лікування гінекологічних захворювань. М'якоть стиглого овочу допомагає при безплідді, ерозії шийки матки, жіночих запаленнях, вагініті.

Корисний гарбуз і вагітним — завдяки високому вмісту кальцію, магнію, заліза він допоможе запобігти анемії. А при менопаузі страви з гарбуза допоможуть знизити неприємні симптоми цього періоду і знімуть нервову напругу.

Виключити з раціону гарбуз варто при цукровому діабеті, розладах травлення в гострій формі, гастриті, виразці дванадцятипалої кишки, порушенні кислотно-лужного балансу в організмі.

Не можна зловживати сирим гарбузовим насінням при вагітності, адже це може призвести до передчасних пологів. Сік гарбуза принесе шкоду при порушеннях травлення: він може викликати нудоту, здуття і діарею. Запечений гарбуз має м'який проносний ефект і може викликати діарею. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також