Хомко «скасував» елітні школи в Рівному

9845 8

Ми у соцмережах:

12 школа Рівного

Новий Закон про освіту зіпсував плани багатьох рівненських батьків віддати свою дитину до престижнішої школи. Відтепер усі рівненські гімназії, спеціалізовані школи та ліцеї насамперед мають набирати першокласників, які мешкають на сусідніх вулицях, а лише коли вистачатиме місць — всіх інших. Міський голова Рівного Володимир Хомко на початку лютого підписав спеціальне розпорядження, яке штовхнуло батьків уже, за півроку до навчання, подавати заяви до ліпших шкіл.

Нові правила набору до першого класу найбільше зачіпають інтереси мешканців сіл навколо Рівного, звідки батьки звично довозили дітей на навчання у рівненські школи та ліцеї. Тож не дивно, що виник немалий ажіотаж навколо школи №12, що на вулиці Київській.

За кілька днів лютого у закладі повністю набрали клас, який навчатиметься за експериментальною програмою «Інтелект» — за іншими методиками та підручниками. Проте як і всі інші навчальні заклади Рівного (у тому числі і «Центр Надії», і «Престиж», і школа №15, де минулими роками був конкурс — три дитини на місце), школа №12 набере усіх першокласників, які увійшли до її територіального округу, визначеного розпорядженням міського голови. А це діти з восьми навколишніх вулиць.

Центр Надії

Як зазначають в обласному та міському управліннях освіти, кожен навчальний заклад має орієнтовну кількість дітей, які повинні піти до їхніх перших класів цього року.

Катерина Сичик, заступниця начальника міського управління освіти:
— І раніше за кожною школою була закріплена так звана територія обслуговування. Проте раніше школи нового типу, як-от гімназії, ліцеї, спеціалізовані школи, не мали таких територій. Новий закон усе змінив, бо передбачає рівний доступ до початкової освіти.
Діти, які живуть на закріпленій за певним закладом території, мають першочергове право навчатися у цьому закладі. Тільки за наявності місць, коли будуть набрані усі першокласники з визначених поділом вулиць, заклад має право оголосити конкурс на набір до першого класу. Але конкурс відбуватиметься не так, як колись, коли визначали інтелектуальні та психологічні здібності дитини, а суто на основі поданих заяв. Тобто хто швидше подав документи, той і проходить.
 
Усі перші класи навчатимуться за програмами нової української школи. Щоправда, за бажанням батьків та рішенням закладу загальної середньої освіти при складанні освітньої програми, щоб зберегти набутки, наприклад, поглибленого вивчення іноземної мови, школа матиме можливість вибирати більшу кількість годин.
 
За словами пані Сичик, невдоволення зі сторони батьків чи шкіл поки немає. В управлінні також зазначають, що корупційна складова буде виключена. Мовляв, оскільки в усіх закладах першокласники навчатимуться за однією програмою, шукати кращу школу не потрібно — найкраще віддати дитину до тієї, що найближче до дому.
 
Цього року тільки перший клас навчатиметься за програмою нової української школи. Всі інші довчатимуться за старою. Відповідно до прийнятого торік Закону про освіту, навчання у школі поділятиметься на три етапи: 1-4 класи — початкова школа, 5-9 класи — базова, а 10-12 — академічна або професійна освіта.
За бажанням батьки зможуть поміняти школу у старших класах, але якщо у тій, куди хочуть, будуть місця.
Документи на зарахування до першого класу рівненські школи прийматимуть ще й у серпні. Проте кожен навчальний заклад, маючи автономію, може сам визначити, до якого числа триватиме набір.
Батьків першокласників з території обслуговування, які не звертатимуться самі, видзвонюватимуть працівники школи. Проте в управлінні освіти додають, що до школи за місцем проживання дитину мають прийняти, навіть якщо її батьки звернуться 1 вересня.
 
— Проблем із місцями у школах не буде, — запевняє начальник обласного управління освіти Григорій Таргонський. — Я був у Парижі і вивчав тамтешній досвід освіти. Якщо хтось із парижан хоче віддати свою дитину до якоїсь школи, він змінює місце проживання. Але йдеться про початкову школу. Навчальні заклади для обдарованих дітей, як-от школа-інтернат «Рівненський обласний ліцей» (чи Рівненська українська гімназія. — Ред.), де навчання — з 5 класу, залишаться. Окрім того, не виникатиме проблем у дітей, які проживають у Рівному, але не мають прописки. Навчальні заклади орієнтуватимуться на фактичне місце проживання.
 
Алла САДОВНИК.

ПЕРЕЛІК ШКІЛ ТА ЗАКРІПЛЕНИХ ЗА НИМИ ТЕРИТОРІЙ:


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також