Хто катує собак: комунальники чи догхантери?

2146 0

Ми у соцмережах:

Хто катує собак: комунальники чи догхантери?

Скручені від болю та з жалібним скавулінням — за останні кілька днів у Рівному таких собак бачили десятки рівнян. У місті хтось розпочав так звану зачистку. Безпритульним псам підкидають отруту, яка приносить довгу та жорстоку смерть для тварини.

Труять собак у різних частинах міста. Навіть біля «Злата Плази» днями бачили пса, який корчився у конвульсіях. Хто розсипає отруту — достеменно не відомо. Поліція, попри скарги зоозахисників, не розкрила ще жодного такого злочину. Хоч в обласному центрі смертельні для собак таблетки розсипають стабільно — з періодичністю у півроку. Одні у цьому звинувачують догхантерів, інші — комунальників міста.

Алла Лосік, активістка організації «Зоозахист-Рівне»:

— Підозрюємо, що до випадків отруєння собак мають стосунок комунальні служби міста. І цю думку підтримує більшість тих людей, які допомагали отруєним псам. Адже тварин вбивали дуже професійно, знаючи їх точне місце розташування. Таке відбувається вже чотири роки. Отруєння проводять перед весною, коли тварини розмножуються, та наприкінці літа, коли діти збираються до школи. Звичайно, ніхто ніколи не зізнається у таких вчинках. Закон забороняє вбивати тварин. Всі розуміють, що великої кількості безпритульних собак у місті не має бути. Але є інші методи боротьби. У нас щороку на стерилізацію тварин виділяють від 200 до 500 тисяч гривень з бюджету. Однак проблема лише поглиблюється, бо робиться все безсистемно. Після процедури, яку проводять комунальники, тварини часто не виживають або їх викидають після стерилізації на території, де вони раніше не жили. Якісну стерилізацію на сьогодні проводять лише волонтери за власний кошт.

Безпритульних тварин у Рівному — близько тисячі, і ця кількість зростає. У першу чергу, через людей, які викидають на вулицю своїх домашніх собак або народжених цуценят.

Безпритульні собаки частину рівнян (особливо тих, хто їздить велосипедами) дратують. Дехто впевнений, що «зайвих» потрібно усипити, щоб вони не загрожували містянам, особливо дітям. За останній рік у Рівному до лікарів з укусами різних тварин зверталися 104 дорослих та 26 дітей. У 70% на потерпілих нападали собаки — але у половині випадків кусали рівнян не безпритульні собаки, а домашні улюбленці.

Торік активісти презентували програму, як унормувати ситуацію з безпритульними тваринами у Рівному. Однак фінансування від місцевої влади вона не отримала.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також