Хто знає громадянина Михальчука?

2947 0

Ми у соцмережах:

Хто знає громадянина Михальчука?

“Михальчук. Громадянин Михальчук” звучить майже як “Бонд. Джеймс Бонд”. І не менш магічно діє на чиновників і депутатів міської ради. Особливо коли йдеться про вирішення земельних питань. Ні, громадянин Михальчук не просить землю, вона у нього вже є, і її багато. Він просить дозволу на зміну її цільового призначення — щоб поля сільськогосподарського призначення можна було перетворити на будівельні майданчики для зведення багатоповерхівок. За два роки, відколи дуже часто почало з'являтися прізвище громадянина Михальчука у рішеннях міськради, - жодної відмови.

Журналісти, спостерігаючи слухняність більшості депутатів у голосуванні за земельні питання Михальчука, не раз запитували — хто він такий? Та ніхто з депутатів не знає.

Дехто, правда, казав — та, мабуть, підставна особа... То, можливо, не знають депутати гр. Михальчука, натомість добре знають того, хто “за ним стоїть”? Але не зізнаються.

До речі, є ще один загадковий рівненський латифундист — громадянин Цибульський. Уже два роки мало не на кожній сесії депутати вирішують земельні питання цих двох рівнян.

Важко сказати, скільки загалом землі куплено у Рівному на ім'я цих людей. Але через раду уже погоджено 12 питань щодо зміну цільового призначення земельних ділянок, загальною площею понад 12 гектарів.

Розташовані вони у районі вулиці Студентської та Нового Двору.

І це ще не все — у порядку денному сесії міськради, яка відбудеться у четвер, 22 лютого, знову є земельні питання Михальчука - виносяться два проекти погодження зміни цільового призначення земельних ділянок (пункти 16 та 17 порядку денного).

А от на офіційному сайті Рівненської міської ради «висять» аж 4 проекти рішень про зміну цільового призначення земельних ділянок Сергію Михальчуку: площею 5197 кв. м; 7515 кв. м; 4034 кв. м та 13189 кв. м.

Кажуть, що ці ділянки підпадають під дію мораторію щодо заборони зміни цільового призначення сільськогосподарських земельних ділянок. Проте власнику цих ділянок легко вдається не лише змінити цільове призначення цих земель, а й отримати дозвіл на зведення будинків.

Деякі фахівці стверджують, що чиновники навіть вдаються до підробки містобудівної документації на користь п. Михальчука, зокрема, плану зонування Рівного.

На генеральному плані міста ці ділянки перебувають в зоні рекреації. А от на плані зонування міста - уже підпадають під зону Ж-4, на якій дозволено зведення багатоквартирних житлових будинків.

Рівняни, які «в курсі справ», ставлять і свої запитання: хто підробляв, підписував та візував цю документацію, за чиєю вказівкою, чому ці порушення не помічають відповідні органи, чи відповість нарешті хтось за ці афери?

Ми спробували розібратись у цих питаннях, взявши коментарі у депутатів і компетентних посадових осіб.

 

Святослав Стельмащук, начальник відділу обласного Держгеокадастру:

- Ці земельні ділянки було придбано ще в 2006 році, а мораторій на продаж таких сільськогосподарських земель був введений у 2007 році. Тобто ці ділянки, колишні колгоспні паї, встигли придбати ще до запровадження мораторію.

Щодо зміни цільового призначення, то будь-які власники земельних ділянок вправі змінювати цільове призначення та повинні використовувати ділянки винятково відповідно до Генерального плану, плану зонування та іншої містобудівної документації.

 

Сергій Паладійчук, секретар міськради:

- На мою думку, розподіл землі у 2000-х роках був не зовсім правильний. Адже тоді величезні шматки землі в місті повіддавали особам, які просто працювали в колгоспах. Однак зараз уже нічого не вдієш.

Ці паї потрапили у зону житлової забудови, згідно з планом розвитку міста. Цю територію відвели під житлову забудову у 2011 році. А тепер мусимо робити те, що люди просять, бо не можна гальмувати питання, не маючи для того законних підстав.

 

Богдан Гапяк, голова фракції “Солідарність” у міській раді:

- В усі часи будівництво і виробничі галузі підтримували економіку. Тому для мене цікаво, щоб у місті будувалося більше житла. Чим більше його буде, тим воно стане дешевшим і доступнішим для людей. Звичайно, зводити усе мають лише законно.

Олег Карпяк, голова бюджетної комісії, депутат від “Свободи”:

- Окрім зміни цільового призначення, в нас просили ще дати дозвіл на розробку детального плану забудови території на цих гектарах землі. Ми вирішили, що після виготовлення документа його затвердять архітектори на містобудівній раді. Адже спеціалісти мають погодити, щоб там будувалося так, як вигідно місту. Разом будемо стежити, щоб нас не обдурити. Забудовника потрібно постійно контролювати.

Коментарі записав Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також