Кінець глобального споживання?

1417 0

Ми у соцмережах:

Кінець глобального споживання?

Похмурі прогнози, озвучені багато місяців тому, починають збуватися. Нагадаємо, наприкінці минулого року експерти говорили про пік «лихоліть», який обов’язково станеться цієї весни і затягнеться надовго.

Гроші-невидимки Ціни будемо стримувати ми самі. Причина проста і сумна: не буде за що купувати. Економісти скептично ставляться до офіційних даних, які свідчать про те, що рівень безробіття в країні падає, а заробітна плата, навпаки, зростає. ”Міністерство соцпраці відзначає зростання заробітної плати: середня зарплата українців підходить до «докризового» показника жовтня минулого року — близько 2000 грн., — розповідає соціолог Дмитро Сокальський. — Однак не можна забувати, що торік це був еквівалент майже 400 доларів, а сьогодні — трохи більше 200. Але ж більшість цін у нашій імпортозалежній країні формується на підставі курсу гривні до долара». ”Рівень інфляції в травні становитиме всього 0,5%, — прогнозує Олександр Жолудь, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень. — Однак не через те, що економіка стабілізується і ціни вирівняються — ряди покупців будуть стрімко скорочуватися».

Продукти Подорожчання торкнеться, у першу чергу, м’яса — яловичини і свинини, вважають спостерігачі. Зростання буде до 10%. Можуть трохи піднятися в ціні молоко і кисломолочні продукти, сири. А ось зелень, овочі і ягоди з грядки будуть стрімко дешевшати — благо, підходить їхній сезон. Подешевшають і яйця (-5%). ”Селяни опинилися в пастці, — пояснює причини зростання цін на їжу експерт компанії «Агроконсалтинг-груп» Євген Мороз. — Щоб вирощувати худобу, необхідні кошти. Їх можна було б одержати з врожаю. Але щоб його зібрати, треба знайти гроші на насіння, техніку і пальне. Банки не пролонгують і не видають нових кредитів аграріям. Закордонні ринки для нас закриті — там намагаються допомогти власним виробникам. А тут ще й погода підкачала — заморозки суттєво погіршили прогнози щодо врожаю цього року. Щоб звести кінці з кінцями, аграрії в травні зважаться на останній крок: постійно підвищувати закупівельну вартість продукції, незважаючи на вмовляння і шантаж з боку уряду. Єдине, що може стримати, — неплатоспроможність споживача.»

Послуги ”Немає рації підвищувати ціни на перукарські або інші побутові послуги, — коментує економіст Всеукраїнської асоціації з захисту прав споживачів Євгенія Цимбалюк. — Підуть клієнти. Доти, доки співвідношення гривня-долар буде триматися на місці, стригтися-голитися будемо за старими цінами. А можливо, і за нижчими. Вже сьогодні багато брендових салонів оголошують два дні на тиждень «антикризовими» — у цей час найвідоміші майстри стрижуть за розцінками п’ятирічної давнини». ”Ресторани і кафе сподіваються на поліпшення в справах і приплив клієнтів. Оптимізму додають, наприклад, випускні вечори, — коментує експерт ресторанного бізнесу Юлія Жмаченко. — Якщо ці надії здійсняться, заклади громадського харчування зможуть, не підвищуючи цін на страви, покращити їхню якість. Цьому будуть сприяти і знижені ціни на популярні овочі і фрукти, які постійно наявні в рецептурі. А щоб залучити нових клієнтів, мережеві ресторани підуть на зниження розцінок і «антикризові пропозиції» у вигляді комплексних обідів за півціни».

Нерухомість ”Покупці розгублені — ті ціни, за які вони ще місяць тому могли придбати найдешевше житло, відійшли в минуле, — говорить експерт столичного ринку нерухомості, директор консалтингового агентства «Юрікон» Зоя Євграфова. — На ринку нерухомості в сегменті економ-класу почалося зростання. Ажіотаж викликали покупці з грішми, які їм вдалося вирвати в банків». ”Однак це не означає, що житло буде дорожчати і далі, — переконаний Сергій Нечипоренко, незалежний експерт ринку нерухомості. — Через ту просту причину, що сам ринок зникне. По-перше, кризу ніхто не скасовував. Вихолощені банки ще не скоро отямляться, щоб видавати кредити. По-друге, у літній період ринок традиційно впадає в сплячку. Думаю, у нинішніх умовах це буде «летаргічний сон». Зараз продавці масово знімають об’єкти з продажу, побоюючись продешевити. Потім, побачивши, що бажаючих купити їхню нерухомість більше не стало, будуть так само масово відкладати продаж. Результат: не буде ані покупців, ані продавців».

Долар Експерти міжнародного центру перспективних досліджень не очікують істотного зростання курсу. «До кінця травня можливе невелике послаблення гривні, пов’язане з майбутніми літніми виплатами за зовнішніми боргами, — вважає Олександр Жолудь. — Різкі стрибки долара на наявному ринку виключені: готівки на руках у населення мало». Спостерігачі прогнозують максимальне підвищення курсу в травні до 8,2 грн./дол. Олії у вогонь підлили нещодавні прогнози представників МВФ з приводу курсу гривні під кінець року, який за кордоном бачать у рамках 8,6-9 грн./дол.

Пальне ”Ціни будуть визначатися двома факторами: зовнішнім і внутрішнім, — коментує заступник директора НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев. — По-перше, оживилися торги на світових біржах. Цей інтерес спровокував і невелике зростання ціни, яке, втім, економічно не обґрунтоване і одержало влучну назву «стрибок дохлої кішки». Проте «стрибок» викликав ланцюгову реакцію: зросли ціни на ввезені в Україну імпортні нафтопродукти. Жару в печі додає секретаріат Експертно-аналітичної групи при Кабміні. Ця організація, аналізуючи стан ринку, рекомендує трейдерам дотримуватися тієї або іншої ціни. Оскільки вона лобіює інтереси трейдерів, а не споживачів, рекомендовані цифри найчастіше невиправдано завищені».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також