Коли рівняни замінять зимовий одяг — на весняний

951 0

Ми у соцмережах:

Коли рівняни замінять зимовий одяг — на весняний

Ще в грудні синоптики запевняли, що взимку на Рівненщині будуть великі морози та багато снігу. Однак вийшло навпаки. Адже завдяки надходженню теплого повітря з Атлантики та Середньої Азії цьогорічна зима виявилась однією з найтепліших в історії. Кліматологи стверджують, що така помірна зима триватиме ще половину березня. Тому весна на Рівненщині розпочнеться дещо пізніше.

Василь Троцюк, кліматолог:

— Зима нас усіх дуже здивувала. Спочатку циклон і антициклон утворили ефект, який можна порівняти з насосом. Він переправляв до України тепле повітря з одного боку з Атлантики, а з іншого — з Ізраїлю, Туреччини й країн Близького Сходу. Кілька днів тому в пустелі Сахара узагалі випав сніг, який розтанув через день. Востаннє таке було в 1979 році. Отож можна резюмувати, що цьогорічна зима у світі точно унікальна. Все це відбувається тому, що Атлантичний океан перегрітий. Через велике випаровування повітряні маси, не побоюсь цього слова, величезні. Передня частина цих повітряних мас має тепле повітря. Тому й на Новий рік на Рівненщині було тепло. Однак коли ці повітряні маси розвертаються, то приносять холодне повітря. Тоді в області й випадав сніг. Цим і пояснюється мінливість нашої теперішньої погоди. Адже то тепло, то холодно. Оскільки у нас така тепла зима, то вона забере ще частинку березня.

Прогнозую, що справжня весна у нас настане лише після 10–15 березня. Тоді температура вдень становитиме +10–15 градусів, а вночі +4–5 градусів. Саме з того моменту мешканці Рівненщини уже почнуть потрохи відмовлятися від теплого, зимового одягу. Але потрібно розуміти, що така безсніжна зима може й принести на Рівненщину проблеми. Оскільки не випадав сніг, то й земля не змогла достатньо насититися вологою. Якщо в середині травня не почнуться проливні дощі, то цього року з урожаєм буде дуже погано.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також