Колишній нардеп передасть селу на Рівненщині 500-літнє Євангеліє

1900 0

Ми у соцмережах:

Колишній нардеп передасть селу на Рівненщині 500-літнє Євангеліє

Нобельське Четвероєвангеліє або ж найстаріше євангеліє Полісся – книга, старіша за Пересопницьке Євангеліє, на якому складають присягу президенти України. Завдяки меценату Василю Яніцькому, колишньому депутату ВР від БПП, уродженцю Зарічного, препринт книги привезли в Україну. А скоро його повезуть до Нобеля.

 Репринтне видання унікальної пам’ятки, що на 41 рік старше від відомого Пересопницького Євангелія, побачило світ за сприяння земляків-меценатів. Євангеліє, написане 1520 року в селі Нобель Зарічненського району, зберігалося у тамтешній церкві. Але у 1856 році граф Тишкевич заснував у Вільнюсі Музей давнини, і споряджена ним на Полісся археографічна експедиція десь у 1860 році забрала Євангеліє з Нобеля. Його сліди місцева краєзнавиця Валентина Тумаш-Ляховець виявила у Вільнюсі в Бібліотеці Академії наук Литви. Нині воно вважається найдавнішою писемною пам'яткою українського Полісся.

За сприяння меценатів виготовлено 4 репринтних копії Нобельського Євангелія, одна з яких буде повернена до Нобеля, а інші передані до наукових бібліотек, музеїв та інших установ. Також тривають переговори з Бібліотекою Академії наук Литви про тимчасове експонування оригіналу в Нобелі під час відзначення 500-річчя пам’ятки, яке відзначатиметься наступного року.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також