Колишній заступник Червонія — під вартою у Мюнхені

4015 1

Ми у соцмережах:

Дмитро Крючков

Мало хто вже пам’ятає, що працював на Рівненщині заступником голови облдержадміністрації Дмитро Крючков. Було це у 2005 році, а головував тоді в ОДА нині покійний Василь Червоній. Крючкову тоді було 27 років, і поза очі його називали Гаррі Поттер через зовнішню схожість з літературним героєм. Працював він на Рівненщині недовго. Повернувся у столицю, звідки й приїхав, і став народним депутатом. На Рівненщині після цього про нього й не згадували. Не давав, як кажуть, приводів. Нагадав про себе Дмитро Крючов, уже 40-річний чоловік, днями — потрапивши у в’язницю у Мюнхені.

Про деталі затримання Крючкова повідомляє, зокрема, DW з посиланням на прокуратуру Мюнхена. Крючков їхав з Німеччини до Австрії. Однак саме на цій ділянці кордону Шенгенської зони через наплив біженців діє посилений прикордонний контроль. Оскільки Крючков перебував у міжнародному розшуку, його затримали німецькі правоохоронці. Крючков, нібито, прямував до австрійського Зальцбурга. Однак замість цього німецькі правоохоронці доставили українця до суду прикордонного містечка Розенгайм для обрання запобіжного заходу. Відтоді він перебуває під вартою. Німецькі правоохоронці подали до Вищого земельного суду Мюнхена запит на арешт до того, поки з України надійдуть документи на екстрадицію.

Про екстрадицію Крючкова просять Німеччину Національне антикорупційне бюро України і Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

До речі, ще у 2005 році, коли Крючков був заступником голови Рівненської ОДА, працівники Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України запідозрили його у заволодінні чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем. Головне слідче управління МВС України навіть порушило стосовно Крючкова кримінальну справу. Посилаючись на таємницю слідства, поліція подробиць злочинів не повідомляла. Але довести провину Крючкова так і не зуміли. Крючков після цього пішов з посади.

Пізніше він керував холдингом «Енергомережа». У 2015 році обласні енергокомпанії, що перебувають у власності держави, почали переуступати компанії Крючкова право вимоги боргів з боку промислових підприємств. Саме за розкрадання 346 мільйонів гривень «Запоріжжяобленерго» його нині й розшукує Національне антикорупційне бюро України. У НАБУ вважають Крючкова організатором цієї схеми.

Сергій ТКАЧЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також