Комісія оцінила, чи вистоїть «Русана» — що далі?

783 0

Ми у соцмережах:

Фото MykytaANT

Одна з найстаріших будівель Рівного неабияк приваблива для забудовників. Не своєю історичністю чи архітектурою, а винятково місцем, де стоїть. Навколо колишнього кафе «Русана» на вулиці 16 Липня кілька років точилася боротьба: міська влада довго шукала спосіб, як розірвати договір оренди з ТзОВ «Русана Плюс». Нарешті восени торік суд задовольнив скаргу міста і наказав орендарю звільнити приміщення. Тим більше, фірма боргувала за цих 360 кв.м не одну сотню тисяч гривень. Це означає, що стара будівля залишається за громадою, а орендар — забирається геть.

Два тижні тому міська комісія зайшла подивитися, а що ж там всередині? Експерти мали оцінити протипожежний і технічний стан 200-річного будинку, встановити ступінь придатності чи пошкодження та запропонувати, що можна з тим зробити. Детальніше про те, що там побачили, обіцяють розповісти пізніше.

Наталія Лозовська, начальниця міського управління культури і туризму:

— Акт технічного обстеження сертифікованими спеціалістами ще формується. Всі експерти, які були включені в комісію, дають свої короткі висновки. Далі ми ці висновки «збиваємо» в єдиний акт, який виплановує наші подальші кроки. Ключовим тут було інше: у червні минулого року нам в управління культури передали «Русану» на баланс (з управління комунальною власністю), проте до березня цього року ми фактично не мали туди доступу — оскільки орендарі не пускали. Виконавча служба вже втретє виїжджала на об’єкт, відкрила двері, замінила замки. І нас нарешті допустили туди, щоб ми могли наочно зрозуміти, в якому стані приміщення. Вже за підсумками того, що ми побачили, ініціювали скликання цієї комісії. Ця комісія має рекомендаційний характер. Найважливіше було саме зафіксувати той стан, в якому ми отримали приміщення.

Які особисто у мене враження? Журбинка… Але точно будемо рухатися вперед. Є попереднє бачення, напрацювання та ідеї — є можливості, щоб зберегти цю історичну будівлю, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також