Корисні бур’янці

1578 0

Ми у соцмережах:

Корисні бур’янці

Листя кульбаби, яглиці та кропиви містить багато корисних речовин, що доповнять весняний раціон, доки традиційні овочі ще надто дорогі. Та й навіщо зайві витрати, якщо вітаміни просто під ногами!

Дуже корисним є салат із молодого листя кульбаби. Помиті листочки дрібно нашаткувати, підсолити, щоб зникла гіркота, дати трохи постояти. Коли листя зм’якне, сік злити. Можна додати зеленої цибулі й заправити до смаку. Такий салат корисний при хворобах печінки, він має жовчогінну дію. У свіжій зелені кульбаби є вітаміни С, А, В1, В2.

До такого салату можна додати й листя молодої кропиви. А щоб не пекло, ошпарити його окропом. Кропива містить вітаміни групи В, а вітаміну С у ній набагато більше, ніж у лимонах. Вона очищує кров, а ще помічна для судин, тому її слід їсти тим, хто потерпає від тромбофлебіту й варикозу. Але кропива має здатність знижувати артеріальний тиск, тому гіпотонікам варто бути обережними і краще порадитися з лікарем.

Крім салатів, кропиву можна додавати до перших страв. Її кладуть наприкінці, бо при високій температурі багато вітамінів руйнується.

Листовий салат можна замінити первоцвітом. Його листя містить дуже багато вітаміну С, що підвищує опірність організму до різних хвороб. У салати можна додавати і бораго — огіркову траву, листя якої корисне при анемїї. А яглиця, окрім вітаміну С, містить ще й мікроелементи — калій, магній та залізо.

Ще один вітамін під ногами — пирій. Ця рослина незамінна, якщо хочете очистити організм. Пирій дуже добре виганяє солі. Коріння цієї рослини висушують, подрібнюють і додають до різних страв. Можна зробити настій: столову ложку подрібненого пирію залити 200 мл окропу й настояти ніч. Зранку настій процідити і пити по 60 мл тричі на день за 30 хв. до їди. Можна вживати і щойно зірваний пирій — його властивості не втрачаються.
Салати з бур’янів краще заправляти олією — соняшниковою чи оливковою, але підійдуть сметана й навіть майонез.

Перед використанням обов’язково порадьтеся з лікарем! 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також