Ковдра із фотографій та іграшки з різнобарвних тканин – у Рівному вивчали техніку квілтингу

2079 0

Ми у соцмережах:

авторка статті Вікторія Назарук та майстриня Ірина Шахрайчук

Виготовляти оригінальні ковдри, дитячі іграшки, сумки та інші цікавинки із окремих клаптів тканини рівняни вчилися на майстер-класі від майстрині хендмейду Ірини Шахрайчук.

Пані Ірина популяризує техніку виготовлення текстильних виробів із окремих шматочків тканин. Такий тип хендмейду має назву квілтинг або ж текстильна мозаїка.

Це вид декоративно-ужиткового мистецтва, коли текстильний виріб зшивають із окремих частин попередньо розрізаної тканини. Майстри також називають цю техніку клаптевим шиттям, клаптевою мозаїкою.

Первинно квілтинг передбачав виготовлення ковдр, але сьогодні ця техніка використовується і для виготовлення іграшок, інтер’єрних прикрас, речей широкого вжитку.

Вважається, що такий метод виготовлення текстильних виробів примандрував до нас зі США. Енциклопедичні довідники з історії моди фіксують використання подібних технік також у Японії, Китаї, Індії, дещо пізніше в Італії.

Найдавніший повноцінний квілт «Сонячний годинник», фото якого демонструвалося під час майстер-класу, зберігається сьогодні у найпершому в світі музеї декоративно-ужиткового мистецтва Вікторії та Альберта у  Лондоні.

Квілтингова техніка вирізняється яскравою національною складовою. Знавець такого типу хендмейду зможе розрізнити, де саме виготовлений той чи інший виріб за кольоровою гамою, тематикою. Закономірно, що на українських виробах присутня вишивка.

Клаптеве шиття орієнтоване на виготовлення виробу незвичайного візерунку, стилю, а головне виробу – унікального, який, по-перше, складно повторити,  а, по-друге, ручний спосіб зшивання вимагає високої концентрації уваги, знання математики, щоб точно розрахувати та правильно зшити частинки.

У Європі навіть є щорічна акція квілтерів – «Quilting in pablic», спрямована на популяризацію цього напрямку хендмейду, відбуваються численні виставки.

У Рівному публічний квілтинг в обласному музеї відбувся вперше. Хоча у Києві, Одесі, Дніпрі уже є навіть окремі спільноти квілтерів. Ірина Шахрайчук вирішила популяризувати цей вид мистецтва, започаткувавши квілтингову традицію і у нас.

А  почалося все з інтересу до шиття, який прищепила пані Ірині бабуся. Професійно шиттям майстриня займається близько восьми років, певний час спеціалізувалася суто на одягові, згодом зацікавилася сувенірною продукцією, опановувала різні техніки хендмейду.

Інтерес до креативного хендмейду виник після прочитання в Інтернеті публікації про ляльку Тільду, яка виготовляється із натуральних тканин (льону, повсті, бавовни, фланелі) та прикрашається різноманітним декором. Тож саме іграшки стали своєрідною пробою пера майстрині, згодом були сумки, сьогодні Ірина Шахрайчук уже професійно займається квілтингом.

Майстриня розповідає, що для клаптевої мозаїки найкраще підходить бавовняна тканина. Нині у світі є сотні дизайнерських студій, котрі випускають тисячі різних бавовняних тканин саме для квілтингу.

Такі тканини вирізняються високою якістю, вони не змінюють кольору під дією сонця та води, мають оригінальні візерунки, які дозволяють експериментувати із зовнішнім виглядом майбутнього виробу. У домашніх умовах цілком підійдуть наявні клапті тканини, речі, які вже не використовуються.

У квілтингу важливо спланувати майбутній виріб, побачити візерунок, точно прорахувати усі деталі, врахувати часові затрати. Виготовлення стандартної ковдри може зайняти до місяця, а на виконання складного та великого за розміром візерунку може знадобитися до року.

Але часові затрати цілком компенсуються оригінальністю виробу. Адже на ковдрі можна відтворити будь-яку авторську ідею: від складних геометричних фігур до власних пам’ятних фото.

Меморі-квілт – ковдру із фотографіями, яка виготовлялася у якості весільного подарунка, пані Ірина демонструвала відвідувачам майстер-класу.

Спробувати елементи квілтингової техніки охочі могли на прикладі іграшки – совеняти. Маючи попередньо підготовану тканинну заготовку від майстрині, невелику іграшку авторка цього матеріалу зробила приблизно за 15 хвилин. Серед затрачених матеріалів: тканинна конусоподібна заготовка, ґудзики, нитки, синтетичний гіпоалергенний наповнювач, соснова гілочка.

У майбутньому майстриня хоче популяризувати квілтинг у місті, створити творчу студію, де зможе займатися кожен охочий.  

Вікторія Назарук. 

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також