Замовне вбивство у Рівному: Куб’юк «воскрес», а Ніколаєва посадили

4389 0

Ми у соцмережах:

Замовне вбивство у Рівному: Куб’юк «воскрес», а Ніколаєва посадили

Останнім часом Служба безпеки України регулярно розважає публіку інсценізованими вбивствами, після яких вбиті «вокресають», підозрюваних затримують і… І все. Наскільки відомо, ще жодна есбеушна вистава із вбивствами не привела до результату — доведення складу злочину та засудження винних. Цієї неділі черга бути «вбитим» підійшла до рівнянина Володимир Куб’юка. За повідомленням СБУ, його вбивство ніби замовив інший рівнянин Давид Ніколаєв. Обох, і «вбитого», і «замовника», єднає причетність до числа «активістів», які успішно поєднують громадську діяльність та поїздки до зони бойових дій із поїздками до місць видобутку бурштину.

У неділю в помешканні Ніколаєва та його дружини Любові Українчук, що в центрі Рівного, проводили обшук. До будинку під’їхали працівники СБУ та ще кілька автомобілів, ймовірно, з членами групи підтримки Ніколаєва. Виглядало усе трохи химерно, бо поки тривав обшук, на балкон квартири хтось виставив колонки, тож сусіди та перехожі слухали гімн України та козацькі пісні. Подейкують, що обшукували також їхній будинок в селі, та нічого особливого не знайшли. Затриманого раніше судимого Ніколаєва повезли в Київ, суд постановив арештувати його на два місяці. Утримуватимуть Ніколаєва в СІЗО Центрального апарату СБУ.

Раніше оперативники Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ отримали інформацію, що раніше судимий мешканець Рівного підшукує через кримінальні кола виконавця вбивства. Збирали інформацію й про самого Куб’юка. Виконати замовлення «погодився» оперативний працівник. Організатор передав «кілеру» гранатомет РПГ-18 і дві бойові гранати, які той мав використати для убивства. Правоохоронці поширили фото нібито убитого, який лежить на засніженій землі. У той момент, коли «кілер» звітував замовнику, його й затримали.

Як повідомила пресслужба СБУ, убивство місцевого активіста «замовили», бо він протидіяв нелегальному видобутку бурштину та вирубуванню лісів. Нібито Куб’юк заважав Ніколаєву налагодити свою схему. Про причетність Ніколаєва до нелегального видобутку бурштину говорили раніше, але він це заперечував. Дружина Ніколаєва Любов Українчук каже, що затримання її чоловіка може бути пов'язане зі спробою незаконного захоплення його підприємства. Тепер кажуть, що замовлення убивства Куб’юка — це переділ сфер впливу на бурштинових копальнях. Ніколаєв раніше очолював «Правий сектор Захід» та «Правий сектор Рівного», воював в АТО.

«Унсовець» Володимир Куб’юк найбільш відомий у Рівному проведенням кілька років тому «сміттєвої люстрації» голови профспілок Рівненської області Миколи Шершуна. Куб’юк є засновником та головою кількох громадських організацій та спілок, зокрема, організацій «Українська народна самооборона Дубенського району» в Дубні та «Мисливське господарство «Лісовик-гранд»» в Млинові, Рівненської обласної громадської спілки користувачів мисливських угідь у Рівному.

Роман Коваль, який нині є керівником об’єднання добровольців Рівненщини, каже, що з Ніколаєвим раніше був на війні, а Куб’юк не воював. Останній раніше справді був в УНСО, але у 2014 році, коли в партії почався поділ, їхні шляхи розійшлися. Так само й з Ніколаєвим: після смерті Олександра Музичка «Правий сектор» як політсила розвалився, а назву «порозтягували» різні громадські організації, які, власне, ніби як і очолював Ніколаєв.

— Я гадаю, праві партії як політичні сили були розділені за певною вказівкою, тобто це було комусь потрібно, — коментує Роман Коваль, — і тепер це вже не та політична діяльність. Чи був Ніколаєв причетний до видобутку бурштину — не знаю. Говорять різне, і що бачили його на копальнях, але ж там багато кого бачили. Я раніше усім їм казав, щоб не лізли ні в ліс, ні до бурштину, бо де починаються гроші, там закінчується дружба. Знаю також, що Володимир Куб’юк мав тісні стосунки з Віталієм Суховичем, який очолює обласне управління лісового та мисливського господарства. Що призвело до замовного убивства і до його інсценізації, мені невідомо, можу лише здогадуватися.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також