Лікування гомеопатією може бути смертельно небезпечним

2958 0

Ми у соцмережах:

Лікування гомеопатією може бути смертельно небезпечним

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) застерігає від гомеопатичного лікування людей, які хворіють на ВІЛ-інфекцію, туберкульоз і малярію. Як говориться в заяві ВООЗ, гомеопатичні засоби можуть поставити життя таких хворих під загрозу. Заява ВООЗ була зроблена у відповідь на запит представників організації «Voice of Young Science Network», яка об’єднує молодих вчених. Дослідники висловили побоювання, що пропаганда гомеопатичного лікування в країнах, що розвиваються, може бути небезпечною при лікуванні деяких захворювань.

Вчені закликали ВООЗ виступити з осудом пропаганди гомеопатії як засобу лікування туберкульозу, діареї, грипу, малярії та ВІЛ. Як писали лікарі з Великобританії й африканських країн, гомеопатія не лікує ці захворювання, повідомляє Бі-Бі-Сі. Через недостатню поінформованість люди, які використовують гомеопатію замість необхідного лікування, помирають. Вчені вважають, що лікувати людей треба методами, ефективність яких не викликає сумнівів. Дослідники висловили думку, що офіційний осуд ВООЗ гомеопатичних методів лікування небезпечних захворювань допоможе врятувати багато людей. Експерти ВООЗ з туберкульозу погодилися з тим, що гомеопатія не повинна використовуватися як метод лікування при цьому захворюванні. За словами глави підрозділу ВООЗ з лікування туберкульозу Маріо Равільоне, медичні рекомендації ВООЗ з приводу лікування цього захворювання, як і міжнародні стандарти, не рекомендують використання гомеопатії. Як заявив представник підрозділу педіатрії ВООЗ, на сьогодні в організації немає жодних доказів, що використання гомеопатії при лікуванні діареї в дітей приносить хоча б мінімальну користь. Доведено, що гомеопатичні засоби не усувають і не запобігають зневодненню, а це суперечить науковому підходу до лікування діареї. Як вважають експерти, немає об’єктивних доказів того, що гомеопатія справляє будь-який ефект на такі серйозні інфекції, як малярія, ВІЛ і туберкульоз. Таким чином, треба визнати безвідповідальним для працівників системи охорони здоров’я пропаганду гомеопатії замість перевіреного лікування смертельно небезпечних захворювань, відзначають спеціалісти. Тим часом, авторитетний науковий журнал «Lancet» виніс вирок гомеопатії: це псевдомедицина, ефективна лише як плацебо. У статті Бена Голдекра, опублікованій в одному з останніх номерів видання, жорстко критикується один з найпопулярніших видів альтернативної медицини і наводяться дані про п’ять серйозних досліджень, що проводилися в останні роки. Усі ці дослідження, говориться в статті, ведуть до одного висновку: «Не було виявлено значних переваг в порівнянні з плацебо».

Довідка «РВ» Гомеопатія — лікування мінімальними дозами препаратів, що викликають симптоми, аналогічні симптомам хвороби (”подібне подібним”). Основоположником і автором терміна є німецький лікар Крістіан Фрідріх Самуіл Ганеманн (1755-1843). Сучасна медицина розглядає гомеопатію як частину альтернативної, ненаукової, медицини, тому що теоретичне обгрунтування гомеопатичного принципу не відповідає науковим уявленням про функціонування здорового і хворого організму. Безпеку й ефективність більшості гомеопатичних методів лікування ніколи не перевіряли, а деякі клінічні випробування гомеопатичних препаратів не виявили розбіжностей між гомеопатичними ліками і плацебо.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також